L’advocat ha aclarit que “no pot ser que algú pensi que un delicte de tortura entra dins de la categoria de presos polítics”, i alhora ha destacat que “els delictes dels quals s'acusava Billy el niño van passar la prescripció”. A més, ha afegit que, tot i que pugui semblar injust, en alguns casos, “la prescripció dels delictes és un mecanisme judicial necessari i essencial dintre d’un marc jurídic democràtic”.
Lluís Batlló, advocat penalista, ha comentat aquest divendres des de Ràdio Estel la recent mort de l’expolicia Antonio González Pacheco, conegut amb el nom de Billy el Niño, a causa del Covid-19. Aquest fet ha reobert antigues ferides i vells debats. L’antic membre de la policia franquista i inspector del Cos Superior de Policia durant la Transició espanyola, havia estat acusat de greus tortures durant els últims anys del franquisme, però no va passar comptes amb la justícia ni va mostrar mai penediment. El lletrat, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, ha dit que “el seu cas no podia entrar dins de la llei d’amnistia de 1977, que va ser aprovada per alliberar presos polítics, però no pas per a delictes de sang”.
Batlló també ha explicat que, “els darrers anys, només un jutjat havia interposat una querella per tortures contra Gonzalez Pacheco, acollint-se a la interpretació que les seves tortures no van ser contra persones individuals, sinó contra un grup de pensament, com eren els antifranquistes, cosa que s'emmarcaria en els crims de lesa humanitat". Finalment l’advocat penalista ha matisat que "les anteriors querelles de diferents jutjats de Madrid contra Billy el niño no havien prosperat justament perquè el crim de tortures contra persones sí que prescriu, cosa que no passa amb les tortures contra grups de pensament”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 8 de maig.
Entrevista aquest divendres a Julia Hidalgo, víctima de les tortures de Billy, en el programa A primera hora
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,