D'altra banda, es completa aquest diumenge la Setmana 'Laudato si', iniciativa integrada en una campanya global amb motiu de la celebració, aquest 24 de maig, del cinquè aniversari de l'encíclica sobre la cura de la casa comuna. Amb el lema "Tot està connectat", inclou diverses activitats per ajudar a llegir i interioritzar l’encíclica, dividida en sis capítols, a partir del “Càntic de les Criatures” de Sant Francesc d'Assís. Per a aquest mateix diumenge, tots els creients estan convocats a una pregària mundial a les 12 del migdia en horari de cada país o cada zona. Serà una invocació comuna a Déu per la terra i la humanitat.
Amb aquesta iniciativa, també començarà un Any Especial dedicat a la "Laudato si' promogut pel Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, de la Santa Seu. L'Any Especial acabarà el 2021, però té l’objectiu de proposar un compromís públic comú cap a la "sostenibilitat total" perquè es pugui assolir en 7 anys. Hi estan implicats famílies, diòcesis, ordes religiosos, universitats, escoles, estructures de salut i el món dels negocis, amb especial atenció a les empreses agrícoles.
Una democràcia amb el nom de narració. Així es titula un article de Colum McCann, que s’ha publicat en el diari de la Santa Seu, L'Osservatore Romano, i que també recull la pàgina web del Dicasteri per a la Comunicació. En aquest text, l’autor aborda "el valor alliberador d’explicar les històries d'altres persones", en el marc de les iniciatives que es duen a terme davant la imminent celebració, aquest diumenge, de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials.
Precisament el Papa va triar, per a la commemoració internacional d'aquest diumenge, el lema "Perquè puguis explicar i gravar en la memòria. La vida es fa història". En el relat de Colum McCann, ambientat a l’estiu de 1932, s’explica que Albert Einstein, mentre explorava "l'impuls a l'odi" que poden tenir els homes, va escriure una carta a Sigmund Freud, en què li preguntava si considerava possible "dirigir l'evolució psíquica dels homes perquè siguin capaços de resistir a les psicosi sde l' odi i de la destrucció per alliberar la civilització de la fatalitat de la guerra".
Amb la mirada posada en aquesta i altres històries, l'Església celebra aquest diumenge, festa de l'Ascensió del Senyor, la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials. El Papa, amb l'elecció del lema a partir d'una frase del llibre de l'Èxode, subratlla la bellesa que té el patrimoni de la memòria en la comunicació. Francesc demana als periodistes que "fabriquin històries que construeixin, no pas que destrueixin". En el missatge per a aquesta jornada, el pontífex diu també que, "fins i tot quan expliquem el mal, podem aprendre a deixar espai a la redempció".