Francesc conclou que “es necessiten homes i dones de principis que protegeixin la comunicació de tot allò que la podria distorsionar o sotmetre a altres finalitats” que no són el bé comú. I després de recordar que “allò que compta no són les categories perquè tots som membres d’un sol cos”, el pontífex afirma que “totes les comunicacions tenen la seva font en la vida de Déu”. Igualment demana als comunicadors cristians que “promoguin la veritat i la dignitat humana, parlant més amb noms que no pas amb adjectius i adverbis”, com també que “donin veu al crit dels pobres, dels necessitats de misericòrdia i de comprensió”. En aquest missatge, el Sant Pare recorda la celebració ahir de la festa de Sant Pere i Sant Pau, alhora que exhorta els qui treballen en la comunicació “a pregar junts per la pau al món”.
El Papa expressa el seu desig que “la unitat en la diversitat inspiri el servei dels mitjans de comunicació al bé comú”. En un missatge adreçat a la Conferència de Mitjans Catòlics 2020, que es fa des d’aquest dimarts i fins a aquest dijous patrocinada per l’Associació de la Premsa Catòlica, Francesc assegura que, “amb la mirada de l’Esperit, es poden superar el racisme i la indiferència”. En aquesta línia, anima els comunicadors a “estar units en una època marcada per la polarització també dins la comunitat catòlica”. El pontífex recorda que, “en un temps de divisions, es necessiten mitjans de comunicació i persones capaços de bastir ponts i defensar la vida”.
El lema d’aquesta conferència, promoguda per l’Associació de la Premsa Catòlica dels Estats Units i Canadà i realitzada per via telemàtica a causa de la pandèmia, és “junts mentre estem separats”. El Sant Pare, a partir del seu missatge per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials de l’any passat, subratlla que “és essencial la missió dels mitjans per mantenir les persones unides, escurçant les distàncies i difonent les informacions necessàries mentre obrim les ments i els cors a la veritat”. El bisbe de Roma fa seva “una presa de consciència que ja va portar, des de l’any 1822, a la creació dels primers diaris catòlics als Estats Units". En un altre fragment d’aquest missatge a la conferència internacional, el Papa destaca la importància “d’ajudar a distingir el bé del mal, especialment entre els joves, tasca que poden realitzar especialment els mitjans de comunicació”.
Neix la Conferència Eclesial de l'Amazònia
D'altra banda, el Consell Episcopal Llatinoamericà acaba d’anunciar el naixement de la Conferència Eclesial de l'Amazònia. El president del CELAM i el de la Xarxa Eclesial Panamazónica (el REPAM) han donat a conèixer a través d'un comunicat el naixement de l’organisme coincidint amb la solemnitat dels apòstols Sant Pere i Sant Pau. El president del CELAM i arquebisbe de Trujillo, Miguel Cabrejos, ha presentat aquest nou organisme com el resultat d’un gran treball de molts anys per l’Amazònia. "Amb goig rebo aquest nou organisme, adscrit al CELAM orgànicament però mantenint la seva pròpia autonomia i establint la seva relació amb el REPAM, per elevar-lo al Sant Pare i a la Santa Seu, en una realitat mixta però sinodal, com també pastoral en la seva implementació", ha explicat.Miguel Cabrejos ha destacat, en la mateixa línia, que la Conferència Eclesial de l’Amazònia satisfà les necessitats d’uns pobles que reclamen la seva dignitat. Ha definit aquesta Conferència Eclesial com "el crit de l'Església al servei dels pobles amazònics, que necessiten la nostra presència al seu servei i al de la protecció de la casa comuna, resposta alhora al Papa Francesc".
El president del Consell Episcopal Llatinoamericà, a més, ha situat els fonaments d’aquest nou organisme en dos grans esdeveniments dels anys 2007 i 2019, amb els seus documents. El president del CELAM ha dit que "és la resposta a la V Conferència del Consell Episcopal Llatinoamericà, a Aparecida (Brasil), i a l'exhortació Querida Amazonia, en una pastoral de la unitat i l'encarnació". El comunicat destaca que "aquesta Assemblea, realitzada de manera inèdita per canals digitals, ha estat una novetat de l'Esperit". El text subratlla la proximitat del Papa Francesc a tot el procés de creació d'aquesta nova entitat eclesial, un itinerari que ha acompanyat en tot moment. En el mateix escrit, s’explica que “el cardenal Claudio Hummes, del Brasil, ha estat elegit president del nou organisme i David Martínez de Aguirre, del Perú, el seu vicepresident". El naixement de la Conferència Eclesial de l'Amazònia vol ser resposta a les múltiples amenaces que afronta l’Amèrica Llatina, com ara la pandèmia del coronavirus i les dures realitats de violència, exclusió i mort.
Nomenat un comissari extraordinari per a la Fàbrica de Sant Pere
Destaquem finalment que el Papa ha nomenat l’arquebisbe Mario Giordana nou comissari extraordinari per a la Fàbrica de Sant Pere, amb l'objectiu d'actualitzar els Estatuts, aclarir l'administració i reorganitzar les oficines administratives i tècniques d’aquest organisme. Després de la recent promulgació del Motu proprio "Sobre la transparència, el control i la competència en els procediments d'adjudicació de contractes públics de la Santa Seu i de l'Estat de la Ciutat de Vaticà", es confia a Mario Giordana una delicada tasca, per a la qual estarà assistit per una comissió. Aquesta elecció també és conseqüència d'un informe de les oficines de l'auditor general, que ha donat lloc aquest mateix dimarts a l'adquisició de documents i un equip electrònic a les oficines tècniques i administratives de la Fàbrica de Sant Pere. Aquesta última operació va ser autoritzada per un decret del promotor de Justícia del Tribunal, Gian Piero Milano, i del diputat Alessandro Diddi, després d'informar la Secretaria d'Estat.
Es pot escoltar AQUÍ (minut 22') l'última edició de DIARI DEL PAPA
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,