En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“A Holanda, molts dels qui defensaven l'eutanàsia ja no ho fan”

Adalbert Marquès, president de Metges Cristians de Catalunya, en conversa amb Gloria Cantarell, membre de la Junta de l’Associació Dret a Morir Dignament, ha assegurat…

15 setembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Adalbert Marquès, president de Metges Cristians de Catalunya, en conversa amb Gloria Cantarell, membre de la Junta de l’Associació Dret a Morir Dignament, ha assegurat aquest dimarts que “no pot ser que en un país com el nostre, en què no s’han desenvolupat correctament les cures pal·liatives, ja es doni la possibilitat de demanar la mort”. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, en què el tema d'anàlisi ha estat l’eutanàsia. Aquesta pràctica està en aquests moments més a prop de ser regulada per una llei a Espanya, després que el Congrés tombés la setmana passada les dues esmenes a la totalitat, de PP i Vox, en què es plantejava la retirada del projecte i la tramitació d’un text alternatiu sobre cures pal·liatives. La iniciativa presentada pels socialistes reconeix el que qualifica de “dret a morir” per a persones que pateixin una patologia o una discapacitat greus que s’hagin quedat sense opcions de tractament i que vulguin, voluntàriament i amb el suport d’informes mèdics, acabar amb la seva vida. Marquès ha explicat que Metges Cristians “ja ha defensat la importància de les cures pal·liatives, cosa no s’ha fet” en el sistema sanitari.

Gloria Cantarell, per la seva banda, ha dit que “les cures pal·liatives son bàsiques, però no estan ben desenvolupades”. A més, ha aclarit que “això no treu que aproximadament el 4 per cent de malalts terminals puguin exercir la seva llibertat, per evitar patiment i avançar la seva mort en consciència". En la mateixa línia, ha afegit que "hi ha algunes malalties en què els pal·liatius no poden fer res, com és el cas de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)”. En aquest sentit, Adalbert Marquès ha comentat que “els malalts d’ELA, si tenen ventilació assistida, poden rebutjar els respiradors, i això no és eutanàsia”. Igualment ha destacat que “els tractaments pal·liatius minvaran el patiment, cosa que és acceptable perquè s'estan pal·liant uns símptomes de patiment i agonia”. El doctor, en un altre moment, s'ha referit a Holanda, on l'eutanàsia és legal des de fa anys, per assegurar que “allà hi ha molta gent que estava a favor de la eutanàsia i ara no ho està”. Ha puntualitzat que eren “persones dels comitès que supervisen les eutanàsies que s'hi fan, i saben que la cosa està descontrolada”. El president de Metges Cristians, a més, ha afegit que, “a partir del 2007, s'han disparat els casos perquè es tracta d’eutanàsies forçades".
Cantarell ha posat Bèlgica com a exemple europeu. Ha insistit en que “cal revisar l’informe del Parlament belga, que supervisa totes les morts de cada any, perquè són documents mot ben fets, molt exhaustius”. Segons la doctora, en aquests escrits, "es diu que són un 4% dels casos els qui demanen la eutanàsia”. En canvi, Marquès ha dit que “això es comença així, però la cosa va degenerant, com en Holanda”, i ja no es practica eutanàsia seguint la voluntat del pacient. Finalment, la representant de l'Associació Dret a Morir Dignament ha fet un retrat del que és la eutanàsia. “Quan una persona que esta vivint un patiment intolerable, amb una malaltia que no té cura (pot ser també per accident), que el portarà a la mort, i demana reiteradament i en plena consciència que l'ajuden a morir, dintre de la llei”. Per la seva banda, Marquès ha volgut insistir en que “les cures pal·liatives molts importants”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 15 de setembre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció