El Papa ha assegurat aquest diumenge que "la riquesa és el que som, no pas el que tenim". Durant la Missa de la IV Jornada Mundial dels Pobres, presidida per Francesc a la Basílica de Sant Pere del Vaticà amb la participació d'un centenar de persones necessitades, el pontífex ha recordat que "no hi ha fidelitat sense risc", com proclama l'evangeli d'aquest diumenge XXXIII durant l'any, en què Jesús diu que "els servents bons són els que arrisquen, que no són cautelosos o previnguts i no guarden allò que han rebut, sinó que ho fan servir". Igualment ha comentat que el bé, "si no s'inverteix, es perd perquè la grandesa de la nostra vida no depèn d'allò que acaparem o acumulem, sinó del fruit que donem". En aquesta línia, el Sant Pare ha subratllat que els pobres ens permeten enriquir-nos en l'amor, que és, si no en tenim prou, la mancança més gran. La Jornada Mundial dels Pobres s'ha celebrat aquest any amb el lema "Allarga la mà al pobre!".
També a partir de la Paràbola dels Talents, el bisbe de Roma ha explicat que, "amb la gràcia de Déu, que és Pare i ha posat un bé molt gran en les nostres mans confiant a cadascú talents diferents, tots som portadors d'una gran riquesa". En un altre moment, Francesc ha destacat que "el servei és també obra nostra, l'esforç que fa fructificar els nostres talents i dona sentit a la vida, perquè no serveix per viure el qui no viu per servir". I per aconseguir això, el Papa ha assegurat que és fonamental seguir l'exemple de Sant Pau, que "ens invita a afrontar la realitat i a no deixar-nos portar per la indiferència".
El Papa ha subratllat, a més, que "els pobres són els qui ens garanteixen un rèdit etern i, ja des d'ara, ens permeten enriquir-nos en l'amor, ja que precisament la pobresa més gran que cal combatre és la nostra manca d'amor". Així ha posat l'accent en un fragment del llibre dels Proverbis que s'ha proclamat en la primera lectura d'aquest diumenge. El text poètic és una lloança a una dona laboriosa en l'amor, amb "un valor més gran que no pas el de les perles". El pontífex ha conclòs que "hem d'imitar aquesta dona que, segons el text, «allarga els seus braços al pobre» i estén la mà als necessitats, en lloc d'exigir allò que falta, perquè d'aquesta manera es multiplicarà el talent que cadascú ha rebut". Al final de l'homilia, el Sant Pare ha agraït a tots els fidels servidors de Déu "que no esperonin la gent a parlar sobre ells mateixos, sinó que visquin servint". I ha posat com a exemple "Roberto Malgesini, un sacerdot que no va fer teories, sinó que simplement va veure Jesús en els pobres i el sentit de la vida en el servei, a més d'eixugar les llàgrimes amb mansuetud, en el nom de Déu que consola".
Record especial per a Romania, les Filipines i Costa d'Ivori
Més tard, al migdia i després de resar l'Àngelus, el Papa ha expressat la seva proximitat a les víctimes d'un incendi que es va produir dissabte a Romania, en un hospital on estaven ingressats diversos pacients afectats pel coronavirus. Ha assegurat les seves "pregàries per tots ells". Igualment Francesc s'ha mostrat proper al poble de les Filipines, "que està patint com a conseqüència de la destrucció i especialment de les inundacions causades per un fort tifó". Ha exaltat "la solidaritat amb els més pobres i exposats a aquests desastres", alhora que ha donat "suport als qui treballen per ajudar-los". D'altra banda, el pontífex ha dedicat un pensament especial a la Costa d'Ivori, que celebrava aquest diumenge el Dia Nacional de la Pau, "en un context de tensions socials i polítiques que, lamentablement, han provocat nombroses víctimes".
Finalment, el Sant Pare ha saludat els fidels de Roma i els pelegrins de diversos països congregats a la plaça, referint-se novament al tema de la Jornada Mundial dels Pobres. "No oblideu que sona en els nostres cors aquesta veu de l'Església, la que invita a allargar la mà al pobre perquè, com ja sabem, el pobre és Crist", ha demanat amb força. En la reflexió habitual de la pregària mariana, coincidint amb la Jornada Mundial dels pobres, el bisbe de Roma ha tornat a reflexionar sobre la paràbola dels talents, per animar tothom a utilitzar els dons que Déu ha donat a cadascú, un valor que ha qualificat de "patrimoni" per fer "el bé en aquesta vida, com a servei a Déu i als nostres germans".
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,