El Ministeri de Defensa ha denunciat a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el xat de WhatsApp d'alts comandaments militars en què es parla d'"afusellar 26 milions de persones" (utilitzant un llenguatge molt ofensiu, a més) i justifica la necessitat de fer un altre alçament militar. L'escrit de denúncia el signa la ministra Margarita Robles, que demana al Ministeri Públic que investigui "si els fets fossin constitutius de delicte comès per persones que, a més, poguessin atribuir-se la condició de militars en actiu sense ser-ho". A aquests gestos, s’ha unit el que ha fet aquest mateix divendres el cap de l'Estat Major de la Defensa de l'exèrcit espanyol, Miguel Villarroya, que signa una carta en què es distancia totalment de les manifestacions d'alguns militars retirats. Villarroya subratlla que la Constitució és la norma que els militars han promès o jurat i que inspira totes les seves actuacions. Aquest divendres, en una entrevista a El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, l’analista i escriptor Manuel Milián Mestre, ha analitzat aquesta situació.
Són militars ja retirats, els que participen d'aquest xat, però no li sembla preocupant que aquest tipus de mentalitats segueixin existint avui dins de qualsevol institució?
Jo ho relativitzaria tot una mica. En aquest moment, el país suporta una crisi molt seriosa, com no s'havia conegut. Hi ha un estat de nervis en un determinat sector de la població espanyola. Aquest militars, molt exaltats, han fet declaracions privades i han creat un lògic malestar. Aquestes coses s’han de entendre en el moment. Hi ha dues espanyes i aquesta realitat no porta res de bo. Em refereixo al fet que aquest govern de l’Estat està sent irresponsable, de manera preocupant. És una bogeria trencar l’harmonia de la Constitució i també maltractar el cap de l’Estat, que és el Rei. S’hi estan portant a terme uns gestos perillosos. No he estat mai franquista, però sí que es veritat que, per exemple, treure el cos del dictador i portar-lo a un cementeri públic no és un bon gest. Tot i així, les paraules del xat són inacceptables, quan es parla de mort. Ara bé, hi ha gent que ha tingut experiències que no vol repetir, ni vol una divisió tan clara entre dues espanyes. Els militars ho han fet molt malament.
Aquest és un xat privat, que ha transcendit, però sabem que alguns d'aquests militars es van adreçar al rei Felip VI per carta, exposant-li les seves idees. Creu que el cap de l’Estat hauria de pronunciar-se públicament sobre el contingut d'aquesta missiva?
No ho sé, perquè aquesta possibilitat forma part de la seva lliure disposició. És evident que el Rei està en una situació d’incomoditat absoluta. L’estan utilitzant uns i altres de manera indigna. No comporta res de bo. Jo no entenc, com a cristià, que es diguin aquestes barbaritats, que no són mai justificables, ni amb ETA ni amb Terra Lliure ni amb res. Em refereixo a parlar de mort. Aquestes persones han de ser castigades, perquè aquestes coses exacerben la convivència i les conseqüències poden ser dramàtiques.
El cas ha arribat a Fiscalia. Creu que tindrà algun tipus de recorregut judicial? El contingut del xat pot ser considerat delicte, en algun cas?
No ho tinc clar, perquè son xats privats que han sortit al carrer. No sabem si és un argument per als que volen crear divisió. La ministra es molt seriosa, capaç, i té bon criteri per prendre les decisions oportunes.
Finalment, li volem preguntar per la decisió del Suprem de revocar el tercer grau als 9 líders independentistes que compleixen condemna a la presó. Què li sembla aquesta resolució judicial?
Em sembla tot molt preocupant, perquè la clemència és necessària en l'home fort, en els qui governen. Cal tenir en compte les circumstàncies i els elements humans. La pietat, la compassió i la misericòrdia, els cristians l’han de posar en practica sempre. Això es una cosa que no hauria d'haver passat. Alguns han dit que se'n penedeixen i altres no. Per als qui han manifestat la seva pena per les conseqüències el que va passar el 2017, caldria buscar una solució de pau i d’harmonia social. El que més em preocupa és la divisió en dues espanyes. No porta res de bo. El marc de la constitució és el camí.
Es pot escoltar AQUÍ el prorama El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 4 de desembre.
Més actualitat
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,