Les eleccions catalanes seran el 30 de maig. El govern ho ha acordat així, aquest divendres, amb la majoria de partits. A més de Junts per Catalunya i Esquerra, també Ciutadans, Comuns i PP s’han mostrat d'acord amb aquesta data, mentre que el PSC mantenia que s'haurien de celebrar abans de Setmana Santa, tot i que ha confirmat que no impugnarà l’ajornament. Després, en un Consell extraordinari, l'executiu ha aprovat el decret per a un ajornament que ja estava agafant força des de la setmana passada. Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, ha analitzat la situació creada amb aquesta decisió provocada per l'expansió preocupant de la pandèmia del Covid aquests dies.
Quina valoració política faria vostè sobre el que ha passat avui, en un fet sense precedents a Catalunya en democràcia?
És important el consens que s'ha aconseguit, amb gairebé tothom d'acord que calia posposar les eleccions per treballar amb una data segura, dins les xifres actuals de la pandèmia, amb noves mesures. Cal tenir present que el mateix decret de convocatòria ja preveia la possibilitat d'ajornar els comicis.
Es comenta també aquests dies que és molt difícil introduir mètodes innovadors de vot telemàtic, electrònic o fins i tot des de casa amb la visita d’alguna persona a domicili. Es podia haver activat aquest sistema de cara al 14 de febrer per garantir que tothom pogués participar si volia fer-ho?
Tal i com està feta la llei, amb les normes vinculades al procés electoral, no es permet fer votació electrònica. Dins la mateixa norma, però, sí que es pot contemplar el vot per correu a distància, amb la participació de Correus per aquest sistema i un funcionari seu que va als domicilis. El fet que ciutadans positius de Covid poguessin votar presencialment, assegurant que no exposin la resta de la població i reservant-los un horari concret, com s'ha fet a Israel en unes eleccions recents, és una altra de les possibilitats, potser més complicada.
Quin marge hi ha per afegir aquestes garanties de vot de cara al 30 de maig?
En el cas del vot telemàtic, és difícil perquè requeriria canviar la llei. Però ara hi ha prou marge de temps per habilitar millor els col·legis, tenir més ciutadans vacunats i afrontar els terminis amb la situació de la pandèmia molt millor, ja a les portes del juny i de la calor.
Tenen algun fonament els arguments contraris a l’ajornament per usurpació de competències o potser perquè no està contemplat legalment?
Vivim en un territori en què, legalment, estem en una escala de grisos. La llei no ho contempla i, a Catalunya, s'aplica la de l'Estat. En canvi, el decret de convocatòria a Catalunya, sí que ho preveia. És possible, en qualsevol cas, que tinguem un debat jurídic, però de fet l'ajornament ocupa un territori desconegut.
A nivell polític, pot beneficiar o perjudicar algun partit concret aquest ajornament?
Crec que no. Certament estan sortint moltes enquestes que són interpretades en clau d'intencionalitat, però això és més tafaneria política que no pas cap evidència. Hi ha molta rumorologia, però parlem d'enquestes. L'única vàlida és la del votant, i les tendències poden canviar molt fàcilment amb petites oscil·lacions en la participació.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció, 
POLÍTICA
Joan Tardà: “Junqueras és el millor producte que té ERC. És el que millors prestacions ofereix”
L'exdiputat d'ERC al congrés veu fonamental que el partit faci una integració política i nacional del 35% de la població activa d'origen migrant per avançar en el referèndum d'autodeterminació
16 desembre 2024
Redacció,