En directe

Fórmula Estel

SOLIDARITAT

"La pandèmia ha aguditzat les desigualtats al Marroc i altres llocs"

El món ha superat els 95 milions de contagis per coronavirus. Però hi ha altres xifres encara pitjors. Aquest any, més de 800 milions de…

9 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El món ha superat els 95 milions de contagis per coronavirus. Però hi ha altres xifres encara pitjors. Aquest any, més de 800 milions de persones patiran fam al món, i 1.300 milions es veuen ja afectades per la pobresa. D’aquesta idea, surt la campanya 2021 de Mans Unides, la número 62, que comença ara amb el lema "Contagia solidaritat per acabar amb la fam". L’organització catòlica se centra aquest any en la denúncia de les conseqüències que la pandèmia del Covid-19 està tenint entre les persones més vulnerables de la planeta i a promoure la solidaritat entre els éssers humans com l'única forma de combatre la pandèmia de la desigualtat, agreujada per la crisi sanitària mundial, que castiga amb fam i pobresa centenars de milions de persones arreu del món. En el web de Mans Unides, es pot ambientar el que serà el gran dia de la solidaritat, aquest proper diumenge, 14 de febrer, amb la ja tradicional col·lecta de la Campanya contra la Fam, un gest que marca l’inici de la campanya i que es podrà fer presencialment en una església o bé a distància (am el número de Bizum 00051). Mohamed Fuad Amrani, director general de l'Associació Atil a Tetuan (Marroc), és un dels testimonis que l'organització catòlica a l'arxidiòcesi de Barcelona té aquest any com a referència. Aquest dimarts, en una entrevista a l'espai Temps de diàleg dins el magazine El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha explicat què és aquest servei.
 
En què consisteix el programa de prevenció de radicalització en els joves en l'àmbit educatiu?
 
La prevenció de la radicalització violenta de joves en l'àmbit educatiu és un projecte que té com a objectiu implementar un nou model d'intervenció en què, mitjançant diverses activitats amb pares i agents de la societat civil, es transmetin valors i competències de vida que serveixin per contrarestar la tendència de molts joves que viuen en contextos d'exclusió social a evitar en diversos processos de radicalització. El programa es duu a terme en sis centres, però la idea és ampliar-lo a altres zones del nord del Marroc.

Com es treballa en els tallers amb alumnes i alumnes?

El treball que es fa amb alumnes als centres educatius constitueix la primera etapa d'un procés que va cap a una segona fase que consisteix a acompanyar aquests joves perquè, dins el seu barri o la seva comunitat, assumeixin la iniciativa i organitzin activitats esportives, sociocultural i de lleure en què transmetin als joves del seu entorn perquè aprenguin en una 'educació entre iguals' perquè arribin a una meta educativa que els permeti exercir un lideratge positiu i que tinguin finalment capacitat d'incidir en polítiques públiques dirigides a joves.

Més enllà de l'àmbit dels centres educatius, de quina manera s'estén socialment tot aquest treball?

Per treballar amb els alumnes als centres públics escollits com a pilot, hem desenvolupat eines pedagògiques, guies metodològiques per a professors i educadors en què se'ls indiquen les dinàmiques que poden utilitzar per realitzar activitats de teatre, creativitat, amb xarxes socials, noves tecnologies per a l'educació i organització de fòrums de debat, entre d'altres, sempre enfocats a temes de drets humans, pensant a aplicar la millor vacuna contra la radicalització, que és la cultura democràtica social.

Tenint en compte que és un treball amb joves en risc d'exclusió social, quin és el seu gran objectiu dins de la recerca de el bé comú?

Entre tots els projectes, aquest programa té unes característiques especials que el converteixen en una iniciativa innovadora. Es tracta no només de cobrir les necessitats bàsiques d'aquests nois i noies, sinó d'empoderar aquests joves perquè puguin prendre la iniciativa i puguin protegir els més vulnerables dins la seva comunitat, tot perquè desenvolupin el seu sentit del bé comú ara, en el futur, siguin ciutadans productius que projecten sobre el seu entorn.

Com animaria tothom a col·laborar aquest diumenge a la Campanya de Mans Unides, que us dóna suport en tota aquesta gran obra?

Tenint en compte que la societat espanyola sempre ha estat exemplar davant les desgràcies d'altres països, diria a tothom que aquest any és molt especial. Les greus conseqüències de la pandèmia, que es pateixen també a Espanya, han aguditzat les desigualtats aquí al Marroc i en molts altres països, tot en un context en què tothom està ficat en el mateix problema. Això fa que enguany, més que mai, tingui sentit col·laborar amb una organització exemplar com és Mans Unides, que ha demostrat la seva capacitat per gestionar aquest tipus d'ajuts de la millor manera possible.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 9 de febrer.

Més actualitat

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

més antidepressius prescriu

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Filo Cañete: “Feia anys que reclamava més presència policial als carrers de Sant Adrià” 

tiroteig Sant Adrià del Besòs

L’alcaldessa defensa el desplegament dels mossos al barri de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. “És excepcional”

10 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Joan Delort acusa Carlos Mazón de ser “un Pinotxo amb potes” 

Joan Delort

El recent jubilat director dels Bombers diu que la gestió de la Dana al País Valencià va ser “un desastre” i que les morts eren “evitables” i ha acusat “d’incompetència” el govern de la Generalitat Valenciana

9 gener 2025

Redacció