La detenció de Pablo Hasél, aquest dimarts a la Universitat de Lleida, ha fet rebrotar el rebuig social a un judici i una sentència condemnatòria al raper per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Recordem que els Mossos van entrar a l’edifici del Rectorat, on Hasél estava tancat per no haver d’entrar voluntàriament a la presó, i el van portar fins al centre penitenciari. Unes hores després, el mateix dimarts al vespre, milers de persones es van concentrar en diverses ciutats i pobles de Catalunya per denunciar la detenció i l’empresonament. Algunes de les mobilitzacions van acabar amb incidents violents, amb un balanç de 18 detinguts a tot Catalunya i alguns ferits. Interior ha qualificat aquest dimecres de "violència gratuïta" el que va passar en aquestes protestes, sobretot a Vic. El comissari dels Mossos Joan-Carles Molinero ha assegurat que no s'havia vist "un atac similar amb aquesta violència, agressivitat i ganes de fer mal". Des del rebuig a la violència en aquestes protestes, com en qualsevol manifestació, és ben cert que la condemna que haurà de complir el raper podria haver tingut altres alternatives que no comportessin privació de llibertat. L'advocat penalista Lluís Batlló ha valorat la sentència i sobretot la possibilitat de reformar el Codi Penal.
Certament Pablo Hasél ha fet afirmacions dures, ja no només contra la Corona, sinó sobretot en relació amb accions terroristes d’ETA i el GRAPO, en algunes de les seves cançons i també en declaracions públiques. Ara bé, la sentència no sembla proporcionada. Quina opinió té del fet que Hasél hagi de passar uns mesos entre reixes?
Realment sobta que una persona pugui, per les seves paraules, acabar a la presó. El problema és que el Codi Penal diu el que diu, i no el fa la Policia, sinó el legislador, que va voler considerar, en el seu moment, que el delicte d'enaltiment del terrorisme podia comportar pena de presó. És veritat que, quan les penes són inferiors a dos anys, es pot demanar l'execució de la condemna privativa de llibertat. Però Pablo Hasél, amb el seu antecedent, havia reincidit perquè havia comès el delicte en el període d'execució d'una pena. Va reiterar el delicte en missatges de Twitter, sobretot enaltiment del terrorisme. Per tant, ni que hagués volgut, l'Audiència Nacional no podia suspendre la pena.
Quins canvis es podrien introduir en el Codi Penal perquè alguns missatges, com són els de les lletres de cançons o altres expressions artístiques, puguin estar més emparats per la llibertat d’expressió que no pas per aquests delictes?
La llibertat d'expressió no és tampoc un dret il·limitat, com qualsevol dret. Ara bé, que els límits hagin de ser establerts en el Codi Penal requereixen una modificació, concretament de l'article 782 per impulsar no pas presó sinó una pena de multa, igualment inclosa.
Quina valoració faria vostè del que va passar ahir en algunes de les manifestacions per demanar la llibertat de Pablo Hasél?
Penso que la protesta és perfectament factible. Però veient les imatges d'aquest dimarts, especialment a Vic i Barcelona, és absolutament rebutjable el que es va produir. Tothom pot lluita perquè no hi hagi aquesta pena de privació de llibertat, i el mateix govern n'és conscient, però no es pot permetre un comportament com el dels manifestants que van destrossar mobiliari urbà i van agredir policies. Espero que, si es pot provar que els 18 detinguts van ser violents amb els resultats vistos, puguin assumir les seves responsabilitats penals.
Com podem enquadrar millor els límits que un artista pot tenir per difondre uns missatges determinats, dins un sistema de llibertat d’expressió que potser ara té massa limitacions a Espanya?
Crec que és correcte que existeixi el delicte d'enaltiment del terrorisme, tant en la defensa dels terroristes com sobretot en el menyspreu a les víctimes. Ara bé, la resposta penal no ha de passar per una pena de presó o privació de llibertat, sinó per una multa, perquè és més lleu. De fet, existeix una llei de protecció a l'honor civil que preveu indemnitzacions.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 17 de febrer.
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,