En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa completa l'estada a l'Iraq cridant al perdó del "Crist viu"

El Papa ha completat aquest diumenge la seva estada a l'Iraq amb una celebració de l'Eucaristia a Erbil. Francesc ha assegurat que "l'Església a l'Iraq…

7 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha completat aquest diumenge la seva estada a l'Iraq amb una celebració de l'Eucaristia a Erbil. Francesc ha assegurat que "l'Església a l'Iraq està viva i anuncia la saviesa de la creu". Ha assegurat que "Crist viu i actua en aquest poble seu, sant i fidel". A més, el pontífex ha elogiat el fet que les comunitats cristianes del país "estan fent molt per anunciar aquesta meravellosa saviesa de la creu propagant la misericòrdia i el perdó de Crist, especialment als més necessitats". Tot plegat ha passat en una multitudinària i dinàmica Missa celebrada a l'Estadi "Franso Hariri" d'Erbil. Coincidint amb el tercer diumenge de Quaresma, el pontífex ha recordat que, segons el que relata l'evangeli de Joan amb l'expulsió dels mercaders del temple de Jerusalem, "Jesús va revelar la seva força, però no pas amb demostracions o imposant la seva veu des de dalt, ni amb llargs discursos o exhibicions d'una ciència incomparable, sinó donant la seva vida a la creu".

Al final de l'Eucaristia, el bisbe de Roma s'ha reunit uns minuts amb el Catholicòs-Patriarca de l'Església Assíria d'Orient, Mar Gewargis III. Li ha recordat que, "a l'Iraq, molts cristians han vessat la seva sang i ara brillen junts, estrelles al mateix cel, mentre ens mostren així el camí cap a la plenitud de la unitat". Aquest procés es va iniciar el 1994 amb la Declaració Cristològica Comuna entre l'Església catòlica i l'assíria d'Orient. Encara que segueixen existint grans comunitats al Pròxim Orient, especialment al nord de l'Iraq, Síria, l'Iran i el Líban, gairebé la meitat dels 450.000 fidels d'aquesta antiga Església es troben als Estats Units, amb una important diàspora a Canadà, Europa i Austràlia.


D'altra banda, dins aquest diumenge tan intens, el Papa ha començat la jornada a Qaraqosh, on ha subratllat que "Déu té l'última paraula, no pas el terrorisme i la mort". En aquesta ciutat de referència per a la comunitat cristiana que ha patit més a terres iraquianes, on també ha resat l'Àngelus, el Sant Pare ha encoratjat els creients a "no desanimar-se" en el llarg camí de reconstrucció que tenen per endavant. En aquesta tercera jornada del viatge apostòlic, després d'haver recordat especialment les víctimes de la guerra a la ciutat de Mossul, Francesc ha dit que hi veu "la diversitat cultural i religiosa de la gent de Qaraqosh, realitat que mostra una part de la bellesa que la regió ofereix al futur". Igualment ha recordat que també es perceben "els signes del poder destructiu de la violència, de l'odi i de la guerra, que han destruït moltes coses i fan que quedi moltíssim per reconstruir". En aquest sentit, el pontífex ha comentat que, fins i tot davant la devastació a causa el terrorisme i la guerra, es pot veure "amb els ulls de la fe".

Mossul, Bagdad i la fraternitat

A Mossul, el bisbe de Roma ha dit que "la fraternitat és més forta que el fratricidi". També hi ha recordat el desplaçament forçós de moltes famílies cristianes i la seva tràgica disminució a tot el Pròxim Orient, amb el dany consegüent per a les comunitats, les persones i la societat. Als dos testimonis, el sacerdot Raid Kallo i el laic Gutayba Aagha, els ha agraït la seva explicació de "fraternitat i convivència" i a ser veus "que ajuden a Déu a complir les seves promeses de pau".

Dissabte, en l'homilia de la Missa celebrada a la Catedral caldea de Sant Josep de Bagdad, el Papa va donar les gràcies als fidels que hi viuen allà on, "en temps remots, va sorgir la saviesa i on en els temps actuals han aparegut molts testimonis que les cròniques sovint passen per alt i que, en canvi són preciosos als ulls de Déu". Aquesta celebració eucarística es va celebrar segons el ritu caldeu, i en italià, arameu i àrab. A més, el cardenal Louis Raphaël Sako, patriarca caldeu de Babilònia, va dirigir la seva salutació litúrgic al Sant Pare. En la seva homilia, va assegurar que "la Paraula de Déu ens parla avui de saviesa, testimoni i promeses".

Històrica reunió amb el gran aiatol·là xiïta

Dissabte a primera hora del matí a Najaf, al sud de Bagdad, el Papa es va reunir amb el gran aiatol·là Al-Sistani, la principal autoritat religiosa xiïta a l'Iraq. En aquesta trobada privada, Francesc i el líder musulmà van parlar de la importància de la col·laboració i de l'amistat entre les comunitats religioses perquè, "tot conreant el respecte mutu i el diàleg, es pugui contribuir al bé de l'Iraq, de la regió i de tota la humanitat". La reunió entre tots dos, segons una nota de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, va durar uns 45 minuts, i va ser una ocasió perquè el pontífex li agraís que, "juntament amb la comunitat xiïta, davant la violència i les grans dificultats dels últims anys, hagi alçat la seva veu en defensa dels més febles i perseguits, un posicionament amb el qual ha refermat el caràcter sagrat de la vida humana i la importància de la unitat de poble iraquià".
Al Sistani, per la seva banda, va comentar principalment temes relacionats amb la pobresa, la persecució religiosa i intel·lectual, l'absència de justícia social, particularment en el context de les guerres, el bloqueig econòmic i el desplaçament de molts pobles de la regió, especialment el palestí en els territoris ocupats. En la mateixa línia, en la trobada dels dos líders, es va subratllar el paper que han d'exercir els grans líders religiosos i espirituals per frenar aquestes tragèdies, així com l'objectiu esperat d'instar les parts interessades, especialment a les grans potències, a donar prioritat a la raó i la saviesa i a rebutjar el llenguatge de la guerra. 
Un cap de setmana que queda per a la història

Després del primer dia a Bagdad, on el pontífex va arribar divendres, Najaf, Nassirya i la Plana d'Ur són els llocs que va visitar dissabte, en la segona jornada de l’estada. A Najaf, un dels llocs més sagrats de l'Islam xiïta, va ser on es va trobar amb el Gran Aiatol·là Sayyd Ali Al-Husaymi Al-Sistani. Després a Nassiriya, a la vora de l'Èufrates, el Papa va participar en una trobada interreligiosa a la Plana d'Ur, on va pronunciar un discurs en què va defensar novament que "la guerra i la violència són una traïció a les religions". A la tarda, després de tornar a Bagdad, la jornada es va comletar amb la missa a la Catedral caldea de Sant Josep de la capital iraquiana. I aquest diumenge, Francesc ha viatjat al Kurdistan iraquià i a les Planes de Nínive. Al Kurdistan, ha estat rebut pel president d’aquesta regió autònoma i per les autoritats religioses i civils de la zona.
Finalment s'ha desplaçat a Mossul, ciutat des de fa anys en mans de l'autoanomenat Estat Islàmic, on s'ha celebrat la pregària de sufragi per les víctimes de la guerra a Hosh al-Bieaa, la plaça de l'Església. Després el pontífex ja ha viatjat fins a Qaraqosh, on ha visitat, a la església de la Immaculada Concepció, la comunitat cristiana d’aquesta zona.  A la tarda, el Papa s'ha traslladat novament a Erbil per celebrar-hi la Missa a l'Estadi "Franso Hariri". Finalment ha tornat a Bagdad, des d'on volaja aquest dilluns al matí cap a Roma. Ha estat, en definitiva, un viatge apostòlic únic en la història recent de l’Església. A l’Iraq, territori molt lligat a la història de la Salvació i a l’Antic Testament, el Sant Pare ha volgut aplicar sobre el terreny el seu compromís amb la fraternitat i el diàleg interreligiós.

Més actualitat

POLÍTICA

Els comuns s'aixecaran de la taula de negociació si l'1 de febrer no hi ha règim sancionador de lloguers 

taula de negociació dels pressupostos

La presidenta dels Comuns al Parlament recorda que el règim sancionador “no necessita l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat”

15 gener 2025

Redacció

POLÍTICA

Non Casadevall: “Salvador Illa fa balanç de cent dies de govern en quatre pàgines de DIN A4” 

govern de Salvador Illa

El secretari general de la CUP ha confirmat que el partit manté “de moment” l’esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat

14 gener 2025

Redacció

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

més antidepressius prescriu

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció