En un altre moment, el bisbe de Roma també ha reflexionat sobre el signe de la creu, per recordar que, al llarg dels segles, "s'ha convertit en l'emblema per excel·lència dels cristians". Ha explicat que "trobem el crucifix en les esglésies, a les llars dels cristians i fins i tot en el propi cos", però ha puntualitzat que "el més important és que el signe sigui coherent amb l'evangeli, perquè la creu només pot expressar amor, servei i generositat sense reserves". El Sant Pare ha conclòs que, "només així, és veritablement el l'arbre de la vida sobreabundant". Francesc ha subratllat que és aleshores quan el Senyor, amb la seva gràcia, "ens fa fructificar, fins i tot quan el terreny és àrid per incomprensions, dificultats, persecucions, pretensions de legalismes o moralismes". Finalment ha comentat que, en aquesta trama de mort i de vida, "podem experimentar l'alegria i la veritable fecunditat de l'amor que es dóna segons l'estil de Déu amb proximitat, compassió i tendresa".
El Papa ha recordat aquest diumenge algunes dates importants d'aquests dies, entre elles la del mateix 21 de març, en què s'ha celebrat a Itàlia el Dia del Compromís en Memòria de les Víctimes Innocents de les Màfies, i la d'aquest dilluns 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua. Al final de l'Àngelus, Francesc ha lamentat que "les màfies són presents en diverses zones de món i, aprofitant la pandèmia, s'enriqueixen amb la corrupció". Igualment ha comentat que ja Sant Joan Pau II va denunciar la "cultura de la mort" d'aquests grups criminals i Benet XVI els va condemnar en qualificar-los de "camins de la mort". L'actual pontífex ha dit que "aquestes estructures de pecat mafioses, contràries a l'evangeli de Crist, canvien la fe per la idolatria", i ha exaltat la llibertat i la democràcia com l'antítesi positiva de la perversió d'aquests col·lectius.
Sobre el Dia Mundial de l'Aigua, proposat a la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament del juny de 1993 al Brasil, el Sant Pare ha destacat que aquesta jornada "ens invita a reflexionar sobre el valor d'aquest meravellós i insubstituïble regal de Déu". En aquesta línia, ha afegit que, "per a nosaltres els creients, la germana aigua no és una mercaderia, sinó un símbol universal i una font de vida i salut". Cal recordar que 2.200 milions de persones viuen actualment sense accés a aigua potable. A partir d'aquesta dada, el bisbe de Roma ha lamentat que "massa germans i germanes tenen accés a poca aigua i potser contaminada". És per això que ha insistit que "cal garantir aigua neta i sanejament per a tots". Finalment, el Papa ha donat les gràcies a "tots els qui, amb diferents competències i responsabilitats professionals, treballen" per fer realitat aquest desig. També ha dit que pensa, "per exemple, en la Universitat de l'Aigua, a l'Argentina, on es treballa per fer comprendre la importància" d'aquest líquid vital.
"Proximitat, compassió i tendresa"
D'altra banda, en la reflexió de la pregària mariana, el Papa ha fet una crida general a "sembrar llavors amb exemples i no pas amb paraules". Des de la biblioteca del Palau Apostòlic i coincidint amb el cinquè diumenge de Quaresma, Francesc ha comentat el fragment de l'evangeli del dia, segons sant Joan per assegurar que, en la petició d'aquells grecs que volien veure Jesús, "es pot reflectir la súplica que molts homes i dones, sempre i a tot arreu, dirigeixen a l'Església i també a cadascú de nosaltres". Immediatament després, el pontífex ha aclarit que Jesús "ens porta a reflexionar quan afirma que ha arribat l'hora que sigui glorificat el Fill de l'home i que, si el gra de blat, quan cau a terra i mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit". El Sant Pare també ha subratllat que, d'aquesta manera, "Jesús revela que Ell, per a tot home que vulgui buscar-ho, és la llavor amagada disposada a morir per donar molt de fruit".
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,