En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

"Volem vacunar els més vulnerables i que tinguin targeta sanitària"

El pla de vacunació de la Generalitat no inclou les persones sense sostre com a col·lectiu prioritari tot i la seva vulnerabilitat. Les entitats socials…

15 abril 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El pla de vacunació de la Generalitat no inclou les persones sense sostre com a col·lectiu prioritari tot i la seva vulnerabilitat. Les entitats socials que treballen amb aquestes persones ja fa temps que demanen que se'ls consideri un col·lectiu vulnerable dins del pla de vacunació de la Covid-19. Ara proposen que s'aprofitin les seves instal·lacions, com una de les maneres més senzilles i efectives de vacunar aquesta part de la població que no té cap domicili fix. Segons una d'aquestes entitats, la Fundació Arrels, que fa un cens periòdic, hi ha més de 4.700 persones sense llar a Barcelona i 1.239 dormen al carrer. El gener passat, en un informe, aquesta entitat ja va alertar de la necessitat de fer cribratges i d'incloure aquesta població en el pla de vacunació. A més, la crisi generada per la pandèmia ha deixat persones que no pensaven trobar-se mai en aquesta situació i que, fins i tot amb feina, no tenen lloc on viure. Un dels espais que proposen les entitats per accedir a aquestes persones són els menjadors socials. Per exemple, al de la parròquia de Santa Anna de Barcelona, hi van cada dia a dinar més de cent persones que no tenen llar.  Laia Pérez Martínez, infermera d’Arrels Fundació, ha explicat aquest dimecres, en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, que és una qüestió de justícia i de drets humans.

De quina manera es pot fer viable una vacunació a les persones que no tenen llar arreu de Catalunya i especialment a Barcelona?
Nosaltres estem parlant amb la Generalitat, amb els qui s'encarreguen de vehicular les vacunacions massives, per oferir-los la possibilitat que les persones que puguin es desplacin els espais d'Arrels Fundació, al carrer Riereta 24 de Barcelona o al Taller de la Troballa, o bé nosaltres, amb l'equip d'educadors i treballadors socials, puguin desplaçar-se amb un o dos vehicles de l'entitat als llocs on hi ha les persones sense llar i fer-hi vacunacions in situ. Hi ha molta gent que no pot desplaçar-se a un centre de salut, perquè no en té assignat cap o perquè no disposa de telèfon mòbil per rebre una cita. Hem de poder vacunar els qui no poden arribar als nostres locals.

Segons arrels, hi ha més de 4.000 persones sense llar a Barcelona i més d’un miler dormen al carrer. Què han plantejat les entitats d’acció social concretament a la Generalitat?

Estem treballant perquè la resposta arribi aviat. La nostra idea és oferir tant els mitjans físics com els personals, amb un equip de persones sanitàries o professionals. Nosaltres facilitem les coses, i només queda per definir com es podran bolcar les dades dels vacunats, amb el seu historial. Estem intentant definir-ho d'alguna manera, però posem a disposició del sistema tots els mitjans possibles.

Un cop vacunades aquestes persones, si es fa properament, quina cobertura sanitària podrien tenir?

Nosaltres desitgem que la vacuna sigui una excusa per poder accelerar el procés per fer una targeta sanitària a moltes persones que no en tenen, perquè han vingut sense documentació a casa nostra. Això ho dificulta molt. I és senzill, tot i que l'atenció d'urgència està garantida, però una persona amb malaltia crònica no pot rebre atenció personalitzada si no té una targeta. D'aquesta manera, podríem registrar les vacunes i, de retruc, fer que aquestes persones puguin entrar en el circuit sanitari.
A banda de la dimensió solidària i humanitària d’aquesta vacunació, quins beneficis pot tenir aquesta acció per a la salut pública?
Se'm fa estrany que aquestes persones siguin vistes com un col·lectiu diferent. Són persones, com tothom, i quanta més població estigui vacunada, molt millor. Serà un benefici perquè tenen una salut molt fràgil, i el col·lectiu estaria molt més protegit. Seria tot plegat molt important.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 14 d'abril.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció