De què parlem quan parlem de l’odi? Forma part de la condició humana? Davant la intolerància, s’ha de respondre amb intolerància? Segons el Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, l’odi és el sentiment profund de malvolença envers algú o repugnància profunda per alguna cosa. Però per anar més enllà del seu significat més filològic, aquest matí en el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, hem parlat amb el filòsof i teòleg Francesc Torralba. El també professor de la Universitat Ramon Llull ha assegurat que “no odiem gratuïtament, sinó que aquesta actitud neix d'una ferida o d'una humiliació”.
Existeixen diferents odis. No és el mateix odiar alguna cosa popularment acceptada i normalitzada que odiar la persona, la institució o algún fet que vagi precisament contra una causa defensora de drets i llibertats. “L’odi és una passió que forma part de la condició humana i que habitualment no sabem gestionar”, ha explicat Torralba. Sobre la posició que hem de tenir davant l’odi, el filòsof ha assegurat, entre altres idees, que “la raó degudament entrenada ens ha de portar a una societat civilitzada”. En un altre moment de l’entrevista, Francesc Torralba ha afirmat que “les paraules no són neutres”, i que “la finalitat del qui odia és aniquilar l'altre”.
Més actualitat
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,