El Papa ha comentat aquest dimecres que "les ideologies impedeixen qualsevol procés de reconciliació", i ha descartat tota possibilitat de renúncia imminent. "No se m'ha passat mai pel cap aquesta opció", ha assegurat.. En una entrevista amb Carlos Herrera a la cadena COPE, Francesc s'ha referit a la situació política a Catalunya, uns anys després de l'inici del procés i amb tot el conflicte, per assegurar que el camí sempre és "el diàleg, la reconciliació i fugir de les ideologies que impedeixen aquest diàleg i destrueixen qualsevol procés de reconciliació". En aquesta línia, ha afegit que "són els espanyols els qui han de jutjar, però la clau en aquest moment, en qualsevol país amb aquest problema, és revisar si els ciutadans s'han reconciliat amb la pròpia història". El pontífex ha admès que no sap "si Espanya està totalment reconciliada amb la seva història del segle passat", alhora que ha destacat que el procés i el conflicte català, "com el de Kosovo, s'emmarca en fets històrics que estan caracteritzats per una sèrie de particularitats". Per tancar la seva reflexió en aquest context, el Sant Pare ha conclòs que "el govern d'un país, sigui del signe que sigui, ha de fer-se càrrec de la reconciliació i veure com porten endavant la història com a germans i no pas com a enemics, sense aquest inconscient deshonest que em fa jutjar l'altre com un enemic".
En un altre moment, el bisbe de Roma ha explicat que es troba bé, tot i que continua "amb la medicació postoperatòria i el procés de recuperació, perquè el cervell acabi de saber que té uns centímetres menys d'intestí". Ha reconegut que no entén "d'on han sortit" els rumors sobre aquesta possible dimissió. En aquesta línia, ha destacat que, abans de l'última operació de còlon, "va ser un infermer" qui li va salvar la vida, "com també va passar una primera vegada l'any 1957", quan se li va haver d'extirpar un tros de pulmó. Finalment, a més de subratllar la importància d'estar "viu", el Papa ha dit que, "sempre que un Papa està malalt, hi ha brisa o huracà de conclave", referint-se a l'expectativa sobre la propera elecció d'un successor.
D'altra banda, en aquesta entrevista de 70 minuts, Francesc ha parlat amb claredat sobre Europa i els seus valors, així com d'altres temes internacionals, sobretot l'Afganistan. Davant de la retirada definitiva de tropes nord-americanes i europees un cop els talibans han pres el poder al país asiàtic, el pontífex ha comentat que "cal posar fi a la política irresponsable d'intervenir des de fora i imposar la democràcia en els pobles". D'aquesta manera, ha fet seves unes paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel, pronunciades en una visita recent a Moscou. Per afrontar aquest conflicte afganès, el Sant Pare ha demanat "més pregària, penitència i dejuni" en el context "d'un món de guerres". Així, ha revelat que el Vaticà està "movent fils diplomàtics" per garantir el desplaçament dels ciutadans afganesos cap a Europa davant del que ha qualificat de gran "engany dels nous dirigents" de país, unit a "la ingenuïtat" dels líders mundials. Igualment ha defensat que Europa ha de posar en pràctica, davant aquesta i altres crisis, una actitud que passa per "acollir, protegir, promoure i integrar". Ha conclòs la reflexió afirmant que "els països han d'aconseguir que el migrant s'integri i sigui promogut i protegit", alhora que ha dit que els estats europeus han de "veure quantes persones poden acceptar i en quin nombre", per alliberar-los del que ha qualificat de "dimonis educats, que són els més perillosos".
El Sant Pare ha comentat, sobre la recent llei d'eutanàsia aprovada a Espanya, que l'actual societat viu en "una cultura del descartar", en la qual ha situat tant aquesta pràctica en el final de la vida com l'avortament. Ha recorregut a arguments científics per subratllar que "qualsevol manual d'embriología diu que, a la tercera setmana de la concepció, abans que la mare se n'adoni, ja estan perfilats tots els òrgans i l'ADN del que és una vida humana". Les relacions de l'Església catòlica amb la Xina, el procés judicial per corrupció que afecta el cardenal Angelo Becciu, aviat jutjat, i el camí sinodal de l'Església a Alemanya, entre altres realitats i problemàtiques, han estat també qüestions tractades durant aquesta llarga entrevista, amb la qual la cadena COPE ha obert la temporada.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,