Per desencallar l’aprovació dels pressupostos 2022, fa uns dies, el Govern de la Generalitat i En Comú Podem van arribar a un pacte que permetia tirar endavant els comptes sense el suport de la CUP. Entre altres acords, el pacte pressupostari també contempla un nou impost sobre els aliments ultra processats.
En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la professora del grau de nutrició humana i dietètica de la Universitat Ramon Llull, Noemi Cuenca, ha fet una crida a millorar els hàbits nutricionals i dietètics de la població i ha demanat que “pel bé de la salut, els aliments processats siguin difícils de comprar, d’arribar a casa nostra”.
Pel que fa als productes de caràcter ecològic, deixant de banda la fruita o els fruits secs, entre altres, Cuenca ha explicat que aquest tipus d’aliments també poden contenir ingredients processats, tot i que en menor mesura.
Segons el sistema de classificació dels aliments NOVA, el consum dels aliments ultraprocessats ha augmentat notablement a tot el món des de fa unes dècades. De fet, a Europa i a Amèrica representen entre el 25% i el 60% de l‘aportació energètica de la dieta. La nutricionista insisteix que els aliments processats no haurien d’estar en l’alimentació de ningú i, si no es pot evitar, que el seu consum sigui el més ocasional possible.