En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

La finalització del gasoducte Midcat reduiria la dependència europea del gas rus entre un 12 i un 15%

Foment del Treball calcula que es necessita una inversió de 450 milions d'euros per engegar de nou el projecte

7 març 2022

Redacció

Comparteix

Una de les conseqüències de la guerra oberta entre Rússia i Ucraïna per a la Unió Europea és l'increment de preus per la gran dependència russa que té el continent en l'accés a combustibles com el gas o el petroli. Aquesta dependència es podria reduir considerablement si es reactivés de nou el gasoducte Midcat.

El Midcat és un projecte que va quedar aturat l'any 2018 i que tenia la intenció d'unir a través d'un gran gasoducte Catalunya i França per abastir la Unió Europea del gas procedent d'Algèria que s'emmagatzema a Espanya. Si aquest projecte es reactivés la dependència del gas rus "es reduiria en un 12 o 15%", segons ha afirmat a Ràdio Estel Salvador Sedó, director de desenvolupament sostenible de Foment del Treball.

Actualment, la infraestructura es troba aturada al municipi d'Hostalric, a la província de Girona, i queden aproximadament uns 200 quilometres per construir fins a connectar amb França. Segons ha explicat Sedò per reactivar el Midcat cal "una inversió de 450 milions d'euros" i es trigaria "entre dos i tres anys" a finalitzar la infraestructura. Per tant, la reducció de la dependència russa no seria de manera immediata, però sí que ajudaria en un futur.

Salvador Sedó també ha posat èmfasi en el fet que Espanya està en una posició geoestratègica destacada, ja que compta amb sis infraestructures de regasificació, set si sumem la que té Portugal. I el Midcat no només es podria fer servir per subministrar a Europa el gas que ens arriba "sinó també el de la transformació del biogàs produït en zones ramaderes". Un fet que segons Sedó ajudaria al "reequilibri territorial".

"El Midcat es podria fer servir també per transformat el biogàs produït en zones ramaderes"

Aquesta infraestructura, a més, tindria un benefici a llarg termini, ja que amb petites adaptacions es podria fer servir en un futur per transportar altres combustibles alternatius més verds com per exemple l'hidrogen.

Salvador Sedó, director de desenvolupament sostenible de Foment del Treball

Més actualitat

MEDI AMBIENT

Greenpeace lamenta que Europa permetrà a les grans empreses posar l'etiqueta verda quan inverteixi en energies que no ho són

Consideren un procés de "rentat verd" la proposta de la Comissió Europea d'etiquetar el gas i la nuclear energies sostenibles.

3 febrer 2022

Redacció

MEDI AMBIENT

El parc eòlic marí pot ser una realitat l'any 2026

Projecte Parc Tramuntana

Així ho afirma Sergi Ametller, portaveu del projecte Parc Tramuntana, qui assegura que Roses és l'únic lloc a Catalunya on es pot posar un parc eòlic marí

7 febrer 2022

Redacció