Aquest dimarts acaba el termini que va donar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per executar la sentència que obliga a totes les escoles i instituts del país, a impartir un 25% de les classes en castellà. Per esquivar la sentència, tant govern com partits han fet mans i mànigues per posar-se d'acord. Finalment, aquest dilluns, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar el decret que segons el govern, ha de blindar el català a les aules, i amb el que el departament d'Educació assumeix tota la responsabilitat de la NO aplicació de la sentència. Tot plegat a l'espera que el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen sobre la llei impulsada per Esquerra, Junts, PSC i Comuns.
Per una banda, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha assenyalat a 'Ràdio Estel' que el decret enterrarà la immersió lingüística i que les forces polítiques busquen atacar el català. També ha lamentat que el decret vagi en la mateixa línia que la proposta de modificació de la llei de política lingüística. Segons Segura, el fet que el decret no expliciti un percentatge concret, obre una porta al fet que hi hagi més castellà en determinades escoles del país i, per tant, hi hagi segregació per una raó de llengua.
En la mateixa línia s'ha mostrat la secretària d'estudis Cultura i Memòria de Comissions Obreres, Dolors Llobet, on ha apuntat a 'Ràdio Estel' que la sentència del TSJC és un "despropòsit perquè va en detriment de l'aprenentatge i la inclusió de tot l'alumnat".
"Una cosa és assumir la responsabilitat i l'altra cosa és no posar més feina als centres educatius a l'hora de fer els projectes", ha matisat Llobet. També ha assenyalat que el decret "tampoc contempla, en cap cas, l'augment de recursos, ja que s'hagués pogut aprofitar per situar els recursos que necessiten les escoles, les aules d'acollida... i per poder desenvolupar que el català continuï sent la llengua vehicular i se segueixi el model lingüístic que s'implementa a Europa".
En canvi, l'exconsellera d'Educació i secretària general de la Fundació Escola Cristiana, Meritxell Ruiz, ha admès que amb aquest decret se senten més coberts que fa una setmana i que "el fet que l'hagi d'aprovar el departament permetrà que s'ajusti a la normativa".
D'altra banda, en termes jurídics, el professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, Josep Maria Aguirre, ha matisat que tot i que la darrera interlocutòria s'adreça al conseller d'Educació "no hi ha cap element que pugui impedir que en un temps es vulgui posar el focus individualment en cadascun dels centres i es pugui donar ordres als directors de les escoles per part del TSJC."