Aquesta setmana, una enquesta ha posat en relleu que el 40% dels ciutadans que viuen en ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tenen la sensació que la inseguretat ha crescut en el darrer any. Des de l'AMB, però, asseguren que les dades objectives diuen el contrari.
En una entrevista a Ràdio Estel, el vicepresident executiu de l'AMB i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha apuntat que "les dades observen bones actuacions policials i que s'han millorat resultats després de la pandèmia", en comparació amb la realitat de l'any 2019. A més, també argumenta que una part d'aquesta sensació d'inseguretat es pot donar "quan la gent surt del seu medi de coneixement i penetra en altres àmbits desconeguts". Tot i això, afegeix que "actuar contra la percepció de la gent implica fer un altre tipus de feina més constant i ens obliga a no abaixar la guàrdia".
"Les dades reflecteixen bones actuacions policials i s'han millorat resultats després de la pandèmia"
En aquest sentit, Balmón ha explicat que algunes ciutats ja estan treballant per reduir la sensació d'inseguretat en alguns barris i ha posat d'exemple Cornellà, on han apostat per ampliar la il·luminació "per evitar racons foscos" o ampliant el servei de transport públic en dies on les celebracions de festes populars concentra més gent als carrers.
D'altra banda, des de l'AMB també aposten perquè les ciutats tinguin sistemes de seguretat similars que els permeti "compartir informació i poder enviar missatges contundents i en el mateix sentit cap als ciutadans que fan coses malament", posant d'exemple la gent que circula en patinet i que no compleix la normativa.
"Apostem perquè les ciutats tinguin sistemes de seguretat similars que els permeti compartir informació i poder enviar missatges contundents"
Mobilitat metropolitana
Preguntat pels problemes en la mobilitat que darrerament estan patint les ciutats metropolitanes, tant en la xarxa de Rodalies com de transport privat, Antoni Balmón opina que "no es pot pretendre millorar la xarxa de tren i alhora voler que no afecti el servei", per això ha demanat paciència perquè estan en marxa dos grans projectes a la xarxa de Rodalies que "continuaran donant problemes".
Balmón també ha apuntat que "en els temes importants" hi ha bona coordinació entre l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, cosa que no passa amb la Generalitat de qui ha assegurat que "falta planificació sobretot en la xarxa de transport públic que és on té competències".