En directe

Fórmula Estel

Filosofia millennial

amb Leo Espluga

Pòdcast

Quina vigència tenen Plató o Sòcrates a ple segle XXI? Quins són els pensadors actuals més rellevants? El pensament és una part important d'allò que anomenem construcció d'una societat. Ens ho demostra Leo Espluga, que ens proposa fer un viatge pel coneixement, amb un llenguatge millennial i a través de grans pensadors i pensadores.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

També ens pots seguir a Spotify

A la carta

26 març

- Capítol 110.

La filosofia crítica en moments de crisi

La plataforma Docents de Filosofia va reclamar als grups del Parlament, al govern i al departament d’Educació i Formació Professional (FP) que siguin “receptius” a les seves demandes i recuperin la tercera hora de filosofia a 1r de Batxillerat i que també estigui present a l’ESO. Consideren que és un greuge per als alumnes tenint present que Catalunya és la comunitat amb menys hores lectives pel que fa a la filosofia que, segons els docents, fomenta una ciutadania activa i compromesa amb els valors democràtics i alhora amb esperit crític.
Parlem de la filosofia crítica en moments de crisi amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

19 març

- Capítol 109.

La figura del pare

Volem parlar sobre la figura del pare tenint en compte que és una figura que ha entrat en moltes qüestions… Des de la figura tradicional familiar fins al pare espiritual o al fundador d’una institució, d’un lloc concret, d’un organigrama o d’una idea. Perquè al cap i a la fi solem usar aquesta figura del pare com a ens creador tant diví com terrenal. Però com hem arribat a aquesta estructura? Forma part d’una estructura eminentment patriarcal o va molt més enllà d’això?
Els nous temps estan canviant aquesta percepció? Li traslladem totes aquestes qüestions a en Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

12 març

- Capítol 108.

5 anys de l'inici confinament

Justament fa 5 anys que es va prendre una mesura inèdita a tot l’Estat espanyol. El tancament i confinament de la Conca d’Òdena el 12 de març de l’any 2020 i posteriorment el 14 de març el confinament de la resta de l’Estat. Però què ens va significar aquell confinament? És l’ésser humà adaptable a totes les circumstàncies? L’avorriment ens serveix per pensar més o per pensar menys? En vam sortir millors, com es va dir fins a la sacietat, d’aquell confinament?
Com sempre li traslladem totes aquestes preguntes a en Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

7 març

- Capítol 107.

Els canvis

En aquest capítol hem cregut oportú parlar de canvis. Sempre estem exposats al canvi i més en una societat on permanentment tot canvia i a més ho fa de manera ràpida. Però què ha de significar un canvi? Sempre hem de mantenir una mirada positivista respecte a un canvi? I sobretot, quan es produeix un canvi? Quin és el moment de fer-lo efectiu? Un canvi significa sí o sí un tancament d’etapa?
Com sempre li traspassem totes aquestes preguntes a en Leo Espluga i als oients per posar-les a debat.

Més informació

0:00 / 0:00

26 febrer

- Capítol 106.

La justicia

Davant d’un món cada cop més polaritzat entre opinions i conflictes tots volem un món més just i tots entenem que quan diem “un món més just” ens volem referir a un món on el dèbil o l’oprimit deixi de ser castigat només pel fet de viure en aquesta condició. Però quan ho reclamem als governs i a les altes administracions mundials som conseqüents amb el que realment vol dir “més just”? Qui imparteix la justícia? Allò just és allò ètic moralment i prou i li manca més significat? Allò just ho defineix només un corpus legal?
Li volem plantejar tota aquesta qüestió de la justícia al nostre filòsof de capçalera, Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

19 febrer

- Capítol 105.

La Cultura

Volem parlar de cultura. Però no tant parlar de cultura com a espectacle teatral, o cinematogràfic o artístic de qualsevol índole sinó parlar sobre cultura, en genèric. Per què... tenim clar què és o què no és cultura? Tenim clar com determina o defineix una societat el seu propi bagatge cultural?
Parlem de tot plegat amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

12 febrer

- Capítol 104.

La cultura de la cancel·lació

Arran dels darrers casos, sobretot a les xarxes socials, volem parlar d’una qüestió que fa temps que està sobre la taula. La cancel·lació. És a dir aquella acció de retirar el suport moral, econòmic, cultural, social o digital a algú que ha fet unes declaracions o unes accions inadmisibles.
Però perquè es practica aquesta cultura de la cancel·lació? Ens posiciona moralment per sobre d’allò que considerem com a lamentable o insultant? Perquè ho fem en certs casos i en altres certs casos no? De tot plegat parlem amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

5 febrer

- Capítol 103.

Perquè ens atrau l'obscur?

El que sí que és cert que ha augmentat, però és l’interès pel true crime. Però perquè ens interessa la cara més obscura de l’ésser humà. Som morbosos per naturalesa? I això ens fa preguntar… L’home és bo per naturalesa? I si és així, per què ens crida l’atenció el que és dolent?
Ho volem aclarir tot plegat amb el nostre filòsof Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

28 gener

- Capítol 102.

La memòria

80 anys de l’alliberament del camp de concentració d'Auschwitz. Una commemoració on, de nou, alguns dels supervivents van tornar a demanar que tot plegat no caigui en l’oblit ara que resorgeix la ideologia de l’odi. Tot i això la majoria dels adults de gairebé tots els països enquestats creuen que uns fets com els de l'Holocaust podrien tornar a passar avui.
Amb en Leo Espluga precisament volem parlar de memòria… Què és la memòria? Com ens defineix com a societat? És la responsable de la nostra identitat? I si cau en l’oblit, perdem per tant aquesta identitat?

Més informació

0:00 / 0:00

21 gener

- Capítol 101.

El poder

I si alguna cosa té Donald Trump és aquesta obsessió per arribar a ser algú a través del poder, a través dels diners i de la capacitat d'obtenir allò que vol al preu que sigui. No en va és el primer president amb 34 delictes de culpabilitat.
No volem, però posar tant el focus filosòfic en la figura de Trump sinó en el poder, l’obtenció del poder que sovint ha tingut costos significatius. Però què és el poder? Té límits el poder? Com es quantifica, amb relació al seu cost o en relació amb la seva influència? Volem parlar de poder amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data