Els tribunals espanyols ja han rebaixat més d'una desena de condemnes d'agressions sexuals per l'aplicació de la llei del 'només sí és sí', impulsada pel Ministeri d'Igualtat, i han rebaixat les penes a, com a mínim, cinc persones. De fet, és l'efecte contrari del que volia el govern espanyol quan va aprovar la llei.
En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la vicepresidenta de la comissió de dones de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Marina Roig, ha apuntat que aquesta llei "és bona perquè, a banda de les penes, també regula tot un estatut de protecció de les víctimes de violència sexual molt important".
"La llei és bona perquè regula tot un estatut de protecció de les víctimes de violència sexual molt important, com ara els drets i ajuts de caràcter laboral"
L'advocada ha afegit que a les víctimes "se'ls hi atorga molts drets i ajuts tant de caràcter laboral com de seguretat social, entre altres coses, i se les situa en el centre del procediment. A més, la llei, el que intenta és evitar una revictimització d'un procediment penal".
Roig considera que s'han fet passos molt rellevants amb aquesta llei, tot i que ha lamentat que una mínima part de la llei que ha tocat una part del Codi Penal ha acabat generant aquesta disfunció.
D'altra banda, el president de l'Audiència Provincial de la Corunya, Ignacio Picatoste, també en una entrevista al programa, ha reiterat que l'efecte que podria causar la norma era esperable perquè la manera d'aplicar les lleis sempre contempla la pena més favorable a l'acusat, tant en fase judicial com en la fase d'execució. A més, el també secretari de l'Associació Professional de la Magistratura, ha afegit que algú haurà d'assumir responsabilitats, "tant en aquest defecte de la redacció de la llei i en aquesta falta de previsió dels efectes que podria causar com, també, quant a la reforma o la rehabilitació d'una llei que respongui als criteris inicialment establerts i que no generi aquestes situacions".
El jutge Picatoste ha explicat que qualsevol avenç o interpretació que faci el Tribunal Suprem serà vinculant i tindrà eficàcia quant a la resolució o a l'adopció d'un criteri definitiu en aquesta matèria.