La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha acusat el Partit Popular de promoure la "cultura de la violació". Aquest atac s'emmarca en la seva crítica a les campanyes d'Igualtat de governs del PP, concretament a Madrid i Galícia. La psicòloga experta en victimologia i violència sexual, Alba Alfageme, ha explicat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', que aquest concepte ja va aparèixer als anys 70. "Em sorprèn que hi hagi tanta gent que asseguri que mai havia sentit a parlar sobre aquest concepte quan és essencial i indispensable per entendre el problema estructural que pateixen les dones pel que fa a les violències sexuals".
Alba Alfageme: "El concepte 'cultura de la violació' és essencial per entendre el problema estructural que pateixen les dones pel que fa a les violències sexuals"
D'altra banda, la directora general de justícia social, feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Meritxell Esquirol, també en declaracions a aquesta emissora, ha insistit que la cultura de la violació és un terme que no és només acadèmic, sinó que s'ha construït per i des dels moviments de les dones i dels moviments feministes des de fa més de 50 anys. "És un terme que s'utilitza per denunciar o fer evident que tota la nostra cultura social, d'alguna manera, activa mecanismes simbòlics que justifiquen o normalitzen la violència sexual".
Meritxell Esquirol: "És un terme que s'utilitza per denunciar o fer evident que tota la nostra cultura social activa mecanismes simbòlics que justifiquen la violència sexual"
A més, com a analista feminista, Esquirol ha afegit que l'Organització de les Nacions Unides ja ha dit reiterades vegades que aquest concepte és omnipresent a tot el món i en totes les estructures patriarcals. "Aquest terme l'han emprat moltes analistes i polítiques i sorprèn que al Congrés dels Diputats sigui un terme desconegut o de gran tabú".
Sobre les campanyes de publicitat que han llençat tant la Xunta de Galícia com la Comunitat de Madrid, Esquirol ha assenyalat que els missatges que s'envien a la dona com ara "No beguis, no et vesteixis així, no actuïs d'aquesta manera..." activen el dispositiu de la cultura de la por, ja que, d'alguna manera, culpen a la dona del que li pugui passar. L'analista feminista sentència que el gran repte de les entitats feministes és desmuntar aquesta estructura.