En directe

Radio Vaticana

JUSTÍCIA

Una jutgessa proposa crear una alarma interna que serveixi per protegir les víctimes sense que elles ho sàpiguen

La titular del jutjat de violència sobre la dona 2 de Barcelona, Francisca Verdejo, diu que la informació sobre els antecedents ha d’estar en mans dels cossos policials i els jutges, però no cal que la víctima la conegui

11 gener 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Francisca Verdejo, titular del jutjat de violència sobre la dona 2 de Barcelona, veu perillosa la mesura d'advertir les dones que presentin una denúncia per violència masclista si la seva parella té antecedents.

Una dona col·loca una rosa per homenatjar les víctimes de la violència masclista, el 25 de novembre a Tarragona.
Una acció per homenatjar les víctimes de violència masclista el 25 de novembre de 2022 a Tarragona. ACN

La magistrada considera que pot afectar negativament i generar més ansietat a la dona que denuncia, una situació que veu innecessària. Verdejo creu que "hi ha una determinada informació que no cal que la víctima conegui" i que aquesta ha d'estar en mans dels cossos policials i dels jutges. Per aquest motiu, proposa que els antecedents, que ells ja coneixen, serveixin per activar una alarma interna que serveixi per protegir la dona sense que ella ho sàpiga.

"Hi ha una determinada informació que no cal que la víctima conegui", opina la magistrada Francisca Verdejo

La magistrada considera que, amb tot, seran els jutges qui prenguin les mesures pertinents. A més, també ha explicat que, al seu entendre, la mesura no és nova i no va en la línia de dotar de més recursos personals les policies per acabar amb la violència de gènere. En aquest sentit, ha lloat la tasca que fan Mossos d'Esquadra tot i reconèixer que "no tenen al seu abast tots els mitjans que necessitarien" per fer front a aquesta xacra social.

Una opinió que no comparteix la jutgessa penal i portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Maria del Prado Escoda, que també al programa 'El Matí a Ràdio Estel' defensa que la mesura pot ajudar a la víctima a superar la por inicial i a actuar de forma immediata i deixar l'agressor. Escoda ha explicat que moltes dones es fan enrere uns dies més tard de denunciar l'agressió i que aquesta informació "pot ajudar al fet que prengui consciència i tiri endavant amb tot el procediment". Per fer-ho, ha detallat que les víctimes han d'estar molt fortes i veu amb bons ulls que puguin tenir tota la informació per decidir. A més, ha reconegut que donar aquesta informació ja era una pràctica habitual a les comissaries i que la nova norma serveix per donar-li forma legal.

"La mesura pot ajudar a la víctima a superar la por inicial i a actuar de forma immediata i deixar l'agressor

Possible topada amb la llei de protecció de dades

Les dues magistrades han coincidit que la nova norma pot topar amb l'actual llei de protecció de dades. Per veure com queda tot plegat, tant Verdejo com Escoda afirmen que tot dependrà de com s'articuli la nova norma i com es doni accés a la informació dels antecedents policials a les víctimes. La portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia també ha defensat que la intimitat té límits si està justificat per protegir a una víctima de violència masclista.

Entrevista a la magistrada Francisca Verdejo

0:00 / 0:00

Entrevista a Maria del Prado Escoda, portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia

0:00 / 0:00

Més actualitat

JUSTÍCIA

Rosa Maria Garriga: "M'amoïna qui decidirà si hi ha risc imminent. Cap dona s'hauria de quedar sense informació perquè es consideri que no hi ha risc i després ens lamentem"

Picat home acusat a un jutjat

La presidenta de la fundació AGI, que atén a víctimes de violència masclista, defensa que saber els antecedents per violència masclista d'una parella pot salvar vides

11 gener 2023

Redacció