En directe

Radio Vaticana

EDUCACIÓ

Un 40% dels alumnes d'algunes comunitats d'Espanya tenen notes excel·lents al batxillerat, però després no obtenen aquests resultats a les proves d'accés a la universitat

La directora de l'Observatori Universitari, Vera Sacristán, assegura que això no passa a Catalunya i creu que "una solució seria que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que la del batxillerat"

16 juny 2023

Redacció

Comparteix

La directora de l'Observatori del Sistema Universitari de Catalunya, Vera Sacristán, ha assegurat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que en algunes comunitats com ara Múrcia o les Illes Canàries, un 40% dels alumnes treuen excel·lents al Batxillerat; però després, a les Proves d'Accés a la Universitat no obtenen aquests resultats. Ara bé, Sacristán ha apuntat que això "a Catalunya no passa".

Alumnes d'esquena i una professora d'universitat mostrant uns documents

Un informe de l'Observatori Universitari alerta que tots els centres educatius inflen les notes dels seus millors alumnes durant el Batxillerat. Una tendència que s'accentua als centres privats i concertats. El document recull dades del Sistema Integrat d'Informació Universitària del període 2015-2022 i constata que les notes mitjanes de batxillerat són més altes que les que s'assoleixen a la fase general de les PAU. Només un de cada tres excel·lents es manté a la selectivitat.

Segons Sacristán, que és una de les autores d'aquest informe, una solució seria "que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que el del batxillerat". Ara per ara, el batxillerat conta un 60% de la nota d'accés a la universitat i la Selectivitat un 40%. Amb tot, Vera ha remarcat que els estudiants de Catalunya no ho tenen fàcil per entrar a una universitat d'una altra comunitat autònoma perquè les notes que es posen a Catalunya són més contingudes que en altres comunitats autònomes.

"Una solució seria que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que el del batxillerat"

D'altra banda, Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i exconsellera d'Educació, ha reconegut a Ràdio Estel que les dades de l'informe "els van sorprendre" perquè no coincidien amb les dades de Catalunya. Ruiz ha deixat molt clar que la sorprendria que el 40% dels estudiants d'un centre de Catalunya tingués notes de 9 i de 10 a batxillerat. "A Catalunya no passa", ha conclòs Ruiz.

"A Catalunya no passa que un estudiant tingui de 9 a 10 al batxillerat"

Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya

Meritxell Ruiz ha detallat que a ella, el percentatge de 60% de nota de batxillerat i 40% de Selectivitat li sembla bé; però que "en tot cas hauríem de plantejar-nos si les PAU són una bona eina. Potser hauríem de fer-ho de manera més global, més pensada en competències; i no tan centrada en una prova". Amb tot, Ruiz ha qüestionat si "un alumne s'ho ha de jugar tot en un examen d'un dia que acaba avaluant més la capacitat d'aguantar la pressió i no la seva trajectòria". Finalment, Ruiz ha apuntat que "caldria repensar el batxillerat perquè no estigui només orientat a treure bona nota a les PAU, i que sigui una època d'aprenentatge profund".

ESCOLTA L'ENTREVISTA A VERA SACRISTÁN, DIRECTORA DE L'OBSERVATORI UNIVERSITARI

ESCOLTA L'ENTREVISTA A MERITXELL RUIZ, SECRETÀRIA GENERAL DE LA FUNDACIÓ ESCOLA CRISTIANA DE CATALUNYA

Més actualitat

POLÍTICA

Xavier Godàs: "Si Junqueras és president no sabem la versió que hem de tenir en compte si la d’Olesa o la de Mataró, la purga o l'abraçada" 

Xavier Godàs

El candidat de Nova Esquerra Nacional defensa que cal escollir entre ser “ERC o un partit condicionat a PSC o Junts”

27 novembre 2024

Redacció

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció