L'auge de l'extrema dreta és un fet que, segons la investigadora sènior especialitzada en Unió Europea, desinformació i política global del CIDOB, Carme Colomina, ja va començar fa anys. No obstant això, "aquesta és la primera legislatura en la història del Parlament Europeu que les dues grans famílies tradicionals, la Socialdemòcrata i el Partit Popular Europeu, no sumen la majoria absoluta de la Cambra i han hagut de negociar i buscar noves aliances per aprovar qualsevol cosa que els interessés a aquesta gran coalició", ha analitzat Colomina. "Tot fa pensar que aquesta tendència es consolida i serà la que es dibuixarà a les eleccions europees del 2024", ha afegit en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel'.
Un moment de la manifestació en defensa de la unitat nacional a la plaça de Sant Jordi, a Barcelona | ACN
D'altra banda, la investigadora ha parlat sobre la tesi que té el politòleg expert en l'estudi de l'extrema dreta, Cas Mudde, que assegura que vivim en un procés de radicalització de la dreta radical i, fins i tot, també de radicalització de la dreta conservadora. "La dreta clàssica ha anat trobant espais en l'altra dreta més radical, com ha passat a Itàlia amb el partit de Silvio Berlusconi que ha acabat portant a Georgia Meloni al Govern Italià".
"La dreta clàssica ha anat trobant espais en l'altra dreta més radical, com ha passat a Itàlia"
En aquest sentit, Colomina ha remarcat que la campanya de la desinformació no és només un fenomen de l'extrema dreta sinó que és una realitat a tots els nivells que pot afectar a la credibilitat o la confiança de les institucions. "En els últims anys, s'ha vist com aquestes forces polítiques han estat molt hàbils en la utilització de les xarxes socials i com hi ha una coordinació de missatges que va molt més enllà del panorama estatal i, fins i tot, europeu i pot respondre a les pors que afecten diferents països", ha sentenciat la investigadora del CIDOB.