La mascareta ha deixat de ser obligatòria en centres sanitaris, sociosanitaris, farmàcies i residències de gent gran. Toni Andreu, director d'estratègia de l'ACRA, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, considera aquesta "una nova etapa".
En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Andreu, també epidemiòleg, ha valorat la fi de les mascaretes obligatòries a les residències, i ha insistit en el fet que el missatge és "d'absoluta normalitat", però ha remarcat que "s'ha d'aprendre del passat per si, en un futur, torna a haver-hi una pandèmia".
A més, ha explicat que ja fa mesos van demanar a l'Agència de la Salut Pública i a la Direcció General de Planificació un Pla de Preparació de Pandèmies. "Volem saber com s'ha d'actuar de manera immediata quan hi hagi una situació similar, quines haurien de ser les responsabilitats i quines decisions s'haurien de prendre". Els consta que ja s'hi està treballant i que s'està establint un marc conceptual. "S'ha d'aprendre la lliçó després d'haver viscut una experiència tan tràgica i traumàtica per tothom", ha sentenciat.
"S'ha d'aprendre la lliçó després d'haver viscut una experiència tan tràgica i traumàtica per tothom"
El doctor Andreu ha admès que és possible que hi hagi una part dels treballadors sanitaris o famílies que perdin seguretat amb la retirada de la mascareta, però ha recomanat que, "en el moment de notar-nos constipats i ens hàgim de relacionar amb els altres, ens haurem de replantejar posar-nos-la".