La presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia, Carme Monasterio, ha denunciat la sobrecàrrega de feina als pneumòlegs i lamenta que aquesta situació "no es pot mantenir eternament". En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, la doctora ha avisat que falten metges i ha alertat que hi ha "desequilibris entre les places que es formen i les que tenen els hospitals". A més, assegura que no es poden consolidar i lamenta que "tampoc no hi ha especialistes ben formats".
Tot plegat en un escenari en què les malalties respiratòries són molt més freqüents per l'envelliment de la població, causes ambientals o l'aparició de malalties que no són tan freqüents, però igualment greus.
Monasterio ha explicat que si ja fa anys que era difícil trobar pneumòlegs per cobrir baixes o substitucions, actualment "tampoc no tenim especialistes ben formats", ja que l'especialitat s'ha fet molt més complexa. "Es necessita una superespecialització".
Un dels exemples que esmenta és la unitat de semicrítics. "Van tenir un paper molt important durant el coronavirus. Per això falten pneumòlegs amb una formació molt més específica". Amb tot, creu que cal una major planificació i un augment dels dispositius de pneumologia. Per tot plegat, creu que cal fer una planificació dels anys vinents per tal de revertir la situació.
"L'especialitat s'ha fet molt més complexa, es necessita una superespecialització"
Repunt de pacients, al gener
Sobre la pressió als hospitals, arran de l'augment de malalties respiratòries com la grip, Monasterio ha avançat que el repunt de pacients no es notarà fins ben entrat al mes de gener. "Als adults ens arriba més tard", assegura. Històricament, també explica que els virus respiratoris són un altre motiu de sobrecàrrega dels professionals, "perquè es dupliquen el nombre de pacients".
Falten incentius
La doctora admet que falten incentius, però també afirma que les condicions laborals han millorat i s'està fent un esforç per consolidar les places que eren eventuals i no definitives. "Encara s'ha de treballar més perquè l'oferta sigui interessant i puguem retenir talent". A més, creu que una de les solucions per tot plegat és formar més pneumòlegs.
"El pla de cribratge generalitzat salva vides"
I sobre el cribratge de càncer de pulmó, creu que és fonamental. De fet, és el càncer més mortífer. Lamenta que a Catalunya encara no s'ha considerat aprovar els plans de cribratge generalitzats. Un fet que creu que aviat arribarà perquè s'ha demostrat que salva vides.