Gregorio Gómez Mata, cofundador i secretari d'ALMA, l'associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista, ha alertat que el sistema de seguiment i protecció integral a la violència de gènere, VioGén, no funciona. "Només registra les dones que han denunciat i les valoracions que hi surten estan malament", ha assegurat.
De fet, Gómez s'ha preguntat: "Com farem una valoració si moltes dones que pateixen violència masclista no són conscients que estan sent maltractades?". El cofundador de l'entitat ho ha criticat el mateix dia que el ministeri d'Igualtat ha convocat una nova reunió del gabinet de crisi per mirar com es pot millorar aquest sistema.
El secretari d'ALMA creu que les eines que avui dia hi ha a disposició no funcionen. Gómez ha valorat que en un cas de violència masclista, la intervenció dels psicòlegs és fonamental. "Per fer una valoració s'hauria d'agafar el maltractador i posar-lo en mans de psicòlegs", assegura. A més, ha lamentat que el sistema està saturat. "No pots tenir una persona que porti 80 casos de dones maltractades. Així és impossible donar cobertura a totes aquestes dones", ha criticat.
"Només es concedeixen un 30% d'ordres d'allunyament"
El cofundador de l'associació a assegurat que els jutges coneixen la normativa, però no entenen el problema. "Si no l'entenen, com les poden ajudar?". Creu que difícilment es podrà ajudar a les víctimes si no hi ha conscienciació. "Els jutjats només concedeixen un 30% de les ordres d'allunyament que es demanen", ha avisat.
Gómez Mata ha defensat que cal formació i, sobretot, conscienciació de tota la ciutadania a través de l'educació als centres escolars. A més, el cofundador d'ALMA ha proposat que la denúncia s'hauria de poder interposar als centres de salut en comptes de la comissaria. Assegura que "moltes de les dones que denuncien a la policia, fan mitja volta, sobretot en el món rural on es coneix tothom". Per això, Gómez ha defensat la dotació d'un sistema de psicòlogues "que escoltin les víctimes i facin un informe que després es podrà utilitzar als tribunals".
"Atenem una mitjana de 80 dones cada mes"
L'associació ALMA no compta amb un protocol específic, ja que cada cas és diferent. Gómez Mata explica que en funció de les necessitats de cada dona, es posen a treballar de manera diferent, sempre amb el suport d'un equip de psicòlegs. "Els serveis institucionals atenen poques vegades. Nosaltres sempre tenim un equip de psicòlegs, gràcies a l'equip de voluntaris i personal". L'associació atén, de mitjana, 80 dones. "Ha estat un any en auge". Per tot plegat, l'ALMA ofereix una eina que no deixa rastre al telèfon mòbil de les víctimes. "A través de l'eina es poden guardar proves com ara vídeos i fotos que després podran ser vàlids si es presenten davant d'un jutge, assegura.