Òscar Camps ha lamentat en una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel que l'any 2023 es realitzessin fins a 17 operacions de l'ONG Open Arms coordinades amb la guàrdia costanera italiana, però que després se'ls hagi bloquejat per fer exactament el mateix. Creu que és una guerra de desgast, però es mostra optimista. "El mateix va fer Salvini i ara està en una banqueta al jutjat. Cada mes, des de fa un any i mig, tenim una visita a Palermo i pinta que Meloni acabarà al mateix lloc", ha sentenciat, donant a entendre que la primera ministra italiana acabarà als jutjats.
Òscar Camps, fundador de l'ONG Opens Arms, a Ràdio Estel en una imatge d'arxiu | RÀDIO ESTEL
El xoc amb l'executiu italià
La crisi migratòria a les Illes Canàries ha tornat a posar el focus sobre el mar Mediterrani. Un dels vaixells que hi operen habitualment és el d'Open Arms, l'ONG fundada per Òscar Camps. Treballa sobretot a la costa italiana i els xocs amb l'executiu del país han estat constants des de l'arribada de Matteo Salvini a la cartera d'Interior i ara amb Giorgia Meloni a la presidència del Consell de Ministres.
La crisi migratòria a les Illes Canàries
Tornant a Espanya, el balanç anual de migració del Ministeri de l'Interior xifra en 40.000 les persones que aquest 2023 han arribat a les costes de les Illes Canàries. La situació als centres d'acollida de l'arxipèlag és cada cop més delicada i és que la crisi migratòria és un assumpte complex.
Camps ha denunciat la "inacció deliberada dels estats" a les aigües internacionals. Ha recordat que la sol·licitud d'asil a la Unió Europea requereix haver de ser presencialment al continent i demana establir mecanismes perquè totes les persones que tenen dret a asil no hagin de jugar-se la vida al mar per a obtenir-lo. "Són aquestes lleis que són absurdes, però intencionades per a dissuadir i posar dificultats. El mar és una gran dificultat. Deixar que el mar faci la feina bruta i fer creure que són accidents... no ho són".
Sobre el cas canari, ha aplaudit la tasca de Salvament Marítim i diu que les visites de Von der Leyen a Itàlia, Tunísia o el nord d'Àfrica Central "fan pensar que s'arriben a acords econòmics perquè les milícies tanquin les fronteres i la gent es desplaci més a l'oest: Senegal, Mauritània o la ruta de les Canàries".
"Deixar que el mar faci la feina bruta i fer creure que són accidents... doncs no ho són"
"No podem defallir"
Política a banda, el màxim responsable de l'Open Arms encara no entén com pot morir gent al mar. "Totes les víctimes (de conflictes armats) tenen uns drets. La convenció de Ginebra obliga a rescatar vaixells enemics en cas de guerra. Amb quina excusa no rescatem persones? No els hem de deixar morir. No podem ser tan cínics de tapar-ho i de dir que és una desgràcia, no és una desgràcia, aquí hi ha unes responsabilitats i una inacció".
Malgrat les dificultats, Camps ha confirmat a aquesta emissora que continua amb determinació i fermesa en el seu propòsit de salvar vides al Mediterrani. "No podem parar, no podem defallir. Hi ha molta gent que ens dona suport i no els podem trair".