Sergio Nasarre, el catedràtic de dret civil de la universitat Rovira i Virgili, creu que "amb l'aprovació de zones de mercat residencial 'tensades' tot anirà a pitjor". De fet, recorda que en els països on s'ha aplicat, no ha funcionat.
Ahir, la Generalitat i la Moncloa van desencallar el xoc entre els dos governs al voltant del preu del lloguer amb l'anunci del compromís del govern espanyol de publicar el mes de febrer la declaració de zones 'tensades'. En altres paraules: d'aquí a un mes la Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer. Però hi ha qui ha rebut la notícia amb escepticisme.
Nasarre diu en una entrevista a La Caravana que a l'inici els propietaris temen multes i, per tant, abaixen els preus, però de seguida busquen mecanismes per tornar-lo a apujar, com ara el mercat negre. "Tot plegat és un desgavell que denota manca de coneixement", sentència. Un exemple és Berlín, on Nasarre diu que els propietaris han buscat escletxes, com per exemple, les reformes. "Posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus". Una llei, per tant, que a parer seu provoca molta inseguretat jurídica i és "el pitjor que li pot passar al mercat".
"A Berlín, els propietaris buscaven escletxes, com per exemple, les reformes: posaven la grifaria d'or i a partir d'aquí apujaven els preus"
La Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer
Nasarre creu que en aquest país s'han aplicat polítiques que no han funcionat, com el control de rendes o les sancions i amenaces. Creu que són mesures "intrusives, dures i amb resultats nefastos" que provoquen un encariment continuat dels preus dels habitatges.
Amb tot, no creu que el mercat s'acabi regulant sol. "En un context tan intervingut, especialment en els darrers anys, si no deroguem la mesura, és difícil que s'acabi regulant sol". Creu que en lloc de fer marxa enrere i veure què es pot flexibilitzar, s'està actuant massa de pressa. "Tot plegat pot acabar bastant malament", sentència.