Sonsoles Ónega és el premi Planeta 2023. El va guanyar amb la novel·la Las hijas de la criada i es va convertir en la 19a dona que ho va aconseguir, de les 71 edicions de vida que té el reconegut guardó. "Les dones continuem sense estar representades històricament a la literatura. Normal, perquè moltes dones escrivien sense publicar, o sota el pseudònim d'homes". Ara -diu- "s'està fent una mica de justícia i al món de la literatura no només és la creadora, sinó que hi ha més lectores que lectors". "El dia que la dona deixi de llegir novel·les, la novel·la morirà".
La dona a la literatura
En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Ónega reconeix que el seu llibre, ambientat en el 1900 i la indústria conservera gallega, no pretenia ser un homenatge a totes les dones que hi treballaven, però ho ha sigut "a posteriori". Un homenatge i una oportunitat de treure-les de l'oblit.
La periodista, ara en Antena 3 fent un programa d'entreteniment, admet pensar en elles quan tot la supera. "Tenir una carrera periodística, literària, fills, és complicadíssim, però hi ha un corrent a favor social. Per això, quan veig que no puc amb tot, penso en les nostres antecessores i si elles van poder, jo també". Tot i reconèixer estar en el millor dels punts de partida, encara queda feina per fer.
Periodisme
Sonsoles Ónega també ha parlat amb Núria Ros de periodisme i del binomi informació i entreteniment. "Estic descobrint la missió dels mitjans en l'acompanyament del ciutadà i dels sols, d'aquells que només tenen la televisió de companyia". El periodista que fa entreteniment també fa periodisme? "Jo aplico moltes de les regles del periodisme més clàssic als temes que tractem d'entreteniment".
Tornant a la novel·la, Ónega confirma que li agradaria adaptar 'Las hijas de la criada' al format sèrie i que hi ha interès de diverses productores. "Però no s'ha materialitzat res", ha dit.