El documental La Ràdio Silenciada fa una narració sobre què va passar amb EAJ-1 Ràdio Barcelona i el projecte d'EAJ-15 Ràdio Associació de Catalunya entre els anys 1924 i 1939. La directora del documental, Mònica Terribas, ha explicat la dificultat de trobar registres sonors i també testimonis vius d'aquella època. I és que, tal com ha explicat en una entrevista al programa Fabricació pròpia, "no tenim aquells programes, no tenim aquelles veus. No hi ha els documents sonors i ens falta una part de la nostra història. És així de trist". De fet, segons la periodista, s'han perdut documents tan rellevants com "el funeral del president Macià, que es va transmetre fent el seguiment amb micròfons mòbils per tot l'itinerari que va fer el fèretre".
Els protagonistes de La Ràdio Silenciada
El documental, que s'estrena al programa Sense ficció de 3cat coincidint amb les celebracions dels 100 anys de la ràdio a Catalunya, també recull el testimoni dels descendents dels i les protagonistes del moment. Com per exemple, els nebots de Rosalia Rovira, la locutora estrella de l'emissora en aquell moment. Després de negar-se a posar la marxa militar quan els franquistes van entrar a Barcelona i van prendre l'emissora, Rovira va ser empresonada i mai més es va dedicar a la vida pública.
La Ràdio Silenciada també explica què va passar entre el període en què sorgeix la ràdio a través de l'Associació Nacional de Radiodifusió i com la dictadura la va voler controlar i després silenciar perquè "no hi hagués discrepàncies amb el règim".
La ràdio d'aquí a 100 anys
Terribas també ha reflexionat sobre com creu que serà la ràdio del futur: "Ja s'estan clonant veus humanes en totes les llengües, som capaços de generar continguts de manera artificial, l'ésser humà ha fet màquines que poden generar continguts a una velocitat impressionant... ". És per això que la periodista considera que "la ràdio serà tecnològicament molt diferent i amb continguts fets de manera artificiosa, però l'ésser humà continuarà necessitant companyia".