L'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó de Badalona era "indetectable". Així ho ha assegurat el cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Jordi Marrot, arran d'una primera anàlisi visual que ha fet de les imatges del succés. En declaracions a Ràdio Estel, Marrot ha explicat que el tipus de caiguda del sostre esfondrat de l'edifici a Badalona és de tipus "tallant". "Sabem que aquest tipus de trencaments no avisen, per tant, no hi ha signes que hi hagi un problema i en el moment que trenquen van cap avall i la resta de sostres acaben trencant per l'impacte del sostre superior", ha dit Marrot.
El cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona ha comentat que les inspeccions tècniques d'edificis (ITE) són "inspeccions visuals que busquen símptomes d'algun problema i, a partir d'aquí, es fa una diagnosi més en profunditat". Per tant, aquests tipus de trencaments "és molt probable que siguin indetectables".
"Sabem que aquest tipus de trencaments no avisen, per tant, no hi ha signes que hi hagi un problema"
A més, Marrot ha observat també que el sostre de l'edifici esfondrat és de tipus "ceràmic". "És un sostre que té una fragilitat per tenir un armat molt escàs i petit". Per tant, tot sembla indicar que fos ciment aluminós. Tot i això, Marrot ha explicat que aquest material "no ha de ser un problema com per col·lapsar". El cap de l'àrea tècnica del col·legi ha comentat que el sostre ceràmic és "molt habitual" als anys 50 i 60 i força estès a Catalunya, tot i que es desconeixen quants edificis tenen aquest tipus de sostre. Aquesta situació pot explicar que s'hagin desallotjat per precaució, almenys, ja 4 edificis adjacents al bloc esfondrat del carrer Canigó de Badalona, ja que són de la mateixa promoció.
Segons Marrot, tot sembla indicar que el sostre de l'edifici esfondrat fos ciment aluminós, que "no ha de ser un problema com per col·lapsar"
Sigui com sigui, Marrot ha insistit en la necessitat d'entrar a l'edifici per analitzar i saber les causes de l'esfondrament. "Que hi hagi runa no és un problema, però si el sostre està dèbil, l'agreuja i cau. Si hi ha obres, poden ser desencadenants d'aquest col·lapse, però cal anar i descartar una a una les hipòtesis", ha apuntat.
El cap de l'àrea tècnica del Col·legi creu que, si "l'origen ho determina", es millorarà la manera d'inspeccionar els edificis.
L'Ajuntament de Badalona evita fer valoracions
El tinent de Territori de l'Ajuntament de Badalona, Daniel Gràcia, ha evitat valorar la primera anàlisi que ha fet el Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, que assegura que l'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó no es podia haver detectat. En declaracions al programa La Caravana de Ràdio Estel, Gràcia ha demanat prudència i ha explicat que només hi han entrat la jutgessa amb els pèrits, els bombers i els tècnics municipals de l'Ajuntament. Ara bé, Gràcia sí que ha confirmat que el sostre de l'edifici esfondrat i els afectats estan fets de tipus ceràmic.
El tinent de Territori de l'Ajuntament de Badalona, Daniel Gràcia, ha confirmat que el sostre de l'edifici esfondrat i els afectats estan fets de tipus ceràmic
En aquest sentit, les inspeccions d'aquests blocs estan orientades a veure si aquest material concret "tenia bona salut". Al llarg d'aquesta setmana es visitaran la resta d'edificis d'aquesta tipologia i es faran les inspeccions corresponents.
Gràcia també ha avançat que, "en els pròxims dies", el consistori badaloní farà públiques les conclusions sobre l'esfondrament de l'edifici situat al número 9 del carrer Canigó.
L'Ajuntament de Badalona espera bona sintonia al Gabinet de Crisi entre el Govern i l'Ajuntament
Preguntat pel gabinet de crisi convocat aquest matí entre Generalitat i Ajuntament, Gràcia confia que la bona sintonia dels darrers dies entre els dos governs es pugui traslladar en fets. En aquest sentit, creu que de la trobada han de sortir els ajuts que s'hauran d'atorgar als veïns afectats. Aquests es tradueixen en habitatges alternatius o altres subvencions per afrontar les obres als pisos. De moment, 11 veïns afectats han requerit emergència residencial perquè no tenen cap casa on viure.
ESCOLTA LA NOTÍCIA DE SÍLVIA MUÑOZ