"Em fa por la clonació i que em facin passar per un de VOX". Així de contundent ha estat l'actor Lluís Marco en una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel. La clonació és un dels temes que apareix a 'Una còpia', una obra de Caryl Churchill que combina l'humor i el drama en el procés d'uns personatges que tracten de trobar-se a si mateixos.
Per això, per definir la mateixa identitat, Marco reivindica la tradició teatral i la manca de por. "La societat amb por mai pot anar enlloc i a nosaltres ens fan viure amb por". "Jo demano a la gent jove que perdi la por a dir el que pensa amb respecte". "Quan es fa això i es té tradició, es té un país", afegeix.
La digitalització en el món del teatre
Marco actua a la Sala Atrium amb Raimon Molins, qui el dirigeix. Molins, director també de la Sala Atrium, té clar que la intel·ligència artificial i els llenguatges digitals i la tecnologia s'han d'aplicar a les arts en viu. "El nostre teatre va cap aquí, perquè el món va cap aquí", diu. Això sí, "sempre tenint l'ésser humà i la interpretació com epicentre de l'acte teatral".
Reivindicant les sales petites i les subvencions culturals
Tant Marco com Molins reivindiquen les sales petites i les subvencions a la cultura. "A dalt d'un escenari, l'únic que es fa és estimar. Tot està subvencionat, què millor que subvencionar la cultura?", es pregunta Marco, "dolgut per l'actuació dels nostres polítics, perquè tergiversen la veritat i s'ho creuen". Parlant de si el molesta que el teatre estigui tan subvencionat, l'actor es mulla també en termes polítics. "L'1 d'octubre, per exemple, diuen que no ens van pegar. Ens van pegar! I n'estan dient terrorista! Qui té collons de dir-me terrorista? Jo no he fet mai res contra la humanitat, ells ho fan cada dia", diu. "Ens ho en d'embainar i creure, perquè la premsa també està subvencionada, perquè els diaris no diuen la veritat, perquè van segons el color del partit polític que tenen"...