La comissaria de Via Laietana de Barcelona es convertirà en un lloc de memòria de la repressió franquista. Una proposta que fa temps que reclamen diverses entitats i partits i que ara el govern de Pedro Sánchez posa sobre la taula. Ho ha anunciat el ministre de memòria democràtica, Ángel Víctor Torres, en la primera visita que ha fet a l’Ajuntament de Barcelona.
En una entrevista a l'informatiu 'Estel Migdia' de Ràdio Estel, el president de l'Associació Catalana d'ex-presos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la notícia sigui una realitat. "És una reivindicació que fa molts anys que demanem les associacions memorialistes", admet.
En aquest espai, Carles Vallejo creu que el govern espanyol ha de fer el que han fet països com França o Alemanya. Un lloc que expliqui a les escoles que passin què va ser el feixisme, el franquisme, per una banda. I, per altra, recordi el dolor i les vides de les persones que van lluitar per les llibertats democràtiques. "Moltes vides es van quedar a la Via Laietana", afegeix. "El que va ser un espai del dolor i el terror ha de ser un espai d'interpretació del que va passar perquè no torni a passar".
"El que va ser un espai del dolor i el terror ha de ser un espai d'interpretació del que va passar perquè no torni a passar"
Vallejo recorda la història de l’edifici de la Prefectura de la Policia Nacional. “La Via Laietana era el centre del dolor i el terror de la repressió del franquisme perquè era la seu de la Brigada Político-Social, que estava especialitzada en perseguir les persones i les organitzacions per delictes que ara són drets constitucionals". La llibertat d’associació, la llibertat de sindicat o el dret a vaga en són alguns dels exemples.