En directe

El Matí a Ràdio Estel

AUDIOS

Rosa Maria Calaf: "S'inverteix més a desinformar que a informar"

La periodista i corresponsal adverteix dels perills de la desinformació i reflexiona sobre el paper del periodista en l'actualitat

5 juny 2024

Redacció

Comparteix
Rosa Maria Calaf

La periodista Rosa Maria Calaf ha titllat de perillós el moment actual. I és que assegura que "la desinformació està per sobre de la informació" i adverteix dels perills que això comporta: "una societat desinformada és incapaç de defensar els seus drets". De fet, està convençuda que "s'inverteix més a desinformar que a informar".

La democràcia està en perill

A més, alerta que hi ha una voluntat contra el periodisme independent, rigorós i transparent que expliqui al ciutadà el que necessita saber, ja que "una societat ben informada i educada, pensa i decideix en base a elements sòlids i no es creu el primer que surt a la pantalla". És per això que està convençuda que "la democràcia està en perill" i ho atribueix al fet que "estan arribant al lideratge dels països personatges extraordinàriament autoritaris per les urnes, quan el primer que faran és acabar amb les urnes".

Les noves tecnologies i el periodisme

Pel que fa a les noves tecnologies aplicades al periodisme, Calaf assegura que "ara tenim eines que permeten interferir de manera ràpida i àmplia". I alerta del risc de posar "la tecnologia al servei del contingut i que això arrossegui el rigor". També està convençuda que totes aquestes eines van en detriment de la reflexió i l'anàlisi periodística, elements imprescindibles per a informar de manera adequada a la ciutadania. A més, recorda que "abans era difícil accedir a la informació i un repte la difusió perquè no tenies les eines. Ara tenim tot això resolt i l'excés de suposada informació és una altra via per a la desinformació". És per això que reclama "una alfabetització mediàtica a les escoles i de les persones adultes per saber com interpretar els mitjans".

El paper del periodista

Anàlisi, formació, temps i reflexió. Aquestes són les eines que, segons l'excorresponsal, necessita el periodista per a poder fer la seva feina amb rigor. I és que actualment assegura que "es vol fer creure que es pot informar a cop de titular i això no és informar, és impactar". Per això, ha posat en valor el paper de periodistes com Silvia Intxaurrondo o el d'ella mateixa quan posen entre les cordes a l'entrevistat que tenen al davant.

Es vol fer creure que es pot informar a cop de titular

Un repàs a la trajectòria de Rosa Maria Calaf

Durant l'entrevista al programa Fabricació Pròpia de Ràdio Estel, Rosa Maria Calaf també ha fet un repàs a la seva trajectòria i s'ha definit com a "corresponsal de la misèria i de la repressió. Per mi el més important, no són fets puntuals sinó veure la quantitat de persones que treballen per sortir-se'n". També ha explicat com esquivava la censura en moments tan complicats com la dictadura.

Escolta l'entrevista a la periodista Rosa Maria Calaf

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

MÚSICA

Roger Mas: "Estem més armats que no ens pensem. Hi ha país!"

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi

El cantautor presenta el segon volum de la seva col·laboració amb la Cobla Sant Jordi

17 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Carme Forcadell: “Estic treballant per recosir l'independentisme i ara caldrà recosir ERC” 

Carme Forcadell crisi a Esquerra Republicana

L'expresidenta del Parlament creu que la polèmica dels cartells és "una taca ètica" als més de 90 anys d'història "impol·luta" del partit

17 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Nacho Martín Blanco: “Pedro Sánchez té complicada la continuïtat. Hauria de marxar pel seu propi peu” 

cas Koldo

Sobre la moció de censura amb el suport de Junts, el diputat del PP deixa clar que el partit “no ha de pidolar el suport de ningú”

16 octubre 2024

Redacció