En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Rafel Barruè, abat de Poblet: "Hem de donar a conèixer més el monestir entre els joves"

El nou abat diu a Ràdio Estel que la celebració "és un moment important" per a ell i explica quines són les seves prioritats

10 juliol 2024

Ignasi Miranda

Comparteix
benedicció abacial de Rafel Barruè

La nau principal del Monestir de Santa Maria de Poblet acull aquest dijous, coincidint amb la solemnitat de Sant Benet, la benedicció abacial de Rafel Barruè, que va ser elegit abat d'aquesta comunitat cistercenca el 22 d'abril passat. La celebració, que comença a les 12 i que es pot seguir en directe pel nostre canal religiós online Ànima Estel, s'emmarca en l'Eucaristia, on l'abat general de l'Orde Cistercenc, Mauro-Giuseppe Lepori, realitzarà pròpiament la benedicció abacial. Fra Rafel ha assegurat, en una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, que "és un moment important, per tot el que representa el Monestir de Poblet, central a Catalunya, amb els reis enterrats i tota la tradició dels monjos cistercencs, que han marcat la nostra història". Barruè ha confirmat que "participen en la Missa tots els bisbes de Catalunya i alguns abats cistercencs".

El moment central de la Missa inclourà la petició de la benedicció, un diàleg d'examen i compromís del nou abat, el cant de la lletania dels sants amb Rafel Barruè prostrat a terra, la pregària de benedicció, el lliurament del llibre de la Regla de Sant Benet i de l'anell, la imposició de la mitra i el lliurament del bàcul. Sobre els signes que rep a la benedicció abacial, Barruè ha comentat que "són els mateixos que s'imposen a un bisbe, tot i que l'abat no es consagra, sinó que rep la benedicció de manera solemne acompanyada del lliurament de la mitra, el bàcul i l'anell, com els prelats". L'abat ha confirmat que, a la celebració de benedicció abacial, "s'esperen diverses autoritats civils, entre elles el president de la Generalitat, la consellera de Cultura, la directora general de Patrimoni, el sotsdelegat del govern espanyol a Tarragona, la presidenta de la Diputació de Tarragona i els alcaldes de Vimbodí, l'Espluga de Francolí, Montblanc i Vila-real".

En aquesta mateixa entrevista just abans de la benedicció abacial de Rafel Barruè, el nou abat ha destacat que una de les seves grans prioritats és ajudar a "viure la vida comunitària i fraterna amb joia, cosa que requereix fer moltes coses en comú i parlar amb els monjos". En aquesta línia, ha afegit que vol "fer un pas cap a una difusió i promoció més gran de la vida monàstica, perquè molts joves no la coneixen i poden trobar-hi una opció i un plantejament de vida". Finalment, Rafel Barruè ha recordat que "l'obertura del monestir està al servei del turisme i dels pelegrinatges, però també és veritat que hi ha persones que visiten Poblet perquè els interessen la comunitat, la vida monàstica i la possibilitat de participar en les pregàries litúrgiques, amb l'església oberta tot el dia".

"Viure la vida comunitària i fraterna amb joia, cosa que requereix fer moltes coses en comú i parlar amb els monjos"

Rafel Barruè, anterior prior de Poblet, ha substituït com a abat Octavi Vilà, que es va convertir el 21 d'abril passat en el nou bisbe de Girona després d'haver estat nomenat pel Papa el 29 de febrer. Rafel Barruè, de 57 anys i fill de Vila-real, al costat de Castelló, és llicenciat en Teologia i Belles Arts. Des del mateix monestir, el defineixen com "un home molt centrat i implicat en la vida monàstica". Rafel Barruè té experiència en comunicació, tant interna com externa, ja que ha estat formador de joves monjos i també responsable de l'hostatgeria del monestir. A més, és artista i pintor.

Entrevista a Rafel Barruè, abat del Monestir de Poblet

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Canvis en el calendari de vacunació 2025 d'infants i joves

calendari de vacunació 2025

Els principals canvis es donen en patologies com la tos ferina, el rotavirus i el papil·loma humà

16 setembre 2024

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció