En directe

Fórmula Estel

RELIGIÓ

Francisco César Garcia Magán, portaveu CEE: “Que s'anul·li la tutela a la llibertat religiosa, aquesta llibertat fonamental, és preocupant” 

García Magán creu que amb el canvi al Codi Penal proposat “la difamació, l’ofensa i la mentida contra els sentiments religiosos” s’obriran pas

19 setembre 2024

Redacció

Comparteix
delicte contra els sentiments religiosos

La Conferència Episcopal Espanyola es mostra preocupada per la intenció del govern espanyol de treure del Codi Penal el delicte contra els sentiments religiosos. El seu secretari general, Francisco César García Magán, ho ha dit una entrevista a El Matí a Ràdio Estel. "Que s'anul·li aquesta tutela a la llibertat religiosa, aquesta llibertat fonamental, és preocupant. La majoria dels països de la UE, 21 sobre 27, tutelen aquest dret. Els altres 6 ho tenen despenalitzat. No ens adherim a aquesta minoria." Amb els canvis anunciats "la difamació, l'ofensa i la mentida contra els sentiments religiosos" s'obriran pas, ha reblat.

El portaveu de la CEE creu que "no es pot anul·lar la protecció a la llibertat religiosa recollida a la Constitució". Aquest dret "és un dret fonamental que recull la Constitució i que té una especial tutela. En situacions com l'estat d'alarma, per exemple, queda protegit davant d'altres, ja que no es pot limitar." García Magán ha avançat que aquest canvi al Codi Penal "es podria recórrer davant tribunals europeus."

Altres religions i mitjans de comunicació

El portaveu de l'òrgan col·legial dels bisbes espanyols ha alertat també que la despenalització "afecta també els evangelistes, anglicans, ortodoxes, jueus i musulmans. Part de la població espanyola se sentirà desprotegida".

García Magán també ha mostrat la seva preocupació per com el govern central vol canviar l'àmbit dels mitjans de comunicació. "No hi ha dubte que a una democràcia el quart poder és una garantia. No dic que la intenció del govern sigui limitar la informació, però hi ha mesures que s'haurà de veure".

Treballar per a les víctimes d'abusos

El portaveu de la CEE ha confirmat, d'altra banda, que abans que acabi aquest mes de setembre es crearà "la comissió assessora per a la reparació integral de les víctimes d'abusos a l'Església. Tenim la setmana que ve comissió permanent i n'informarem". Sí que ha avançat que es dotarà, primer de tot, d'un reglament d'actuació "per a funcionar i començar a tractar casos que se'ls presentin".

García Magán també ha confirmat que, igual que el Papa, faran un acte de reconeixement a les víctimes d'abusos en iniciar el Sínode, la CEE "vol reconèixer i reparar" als afectats a Espanya en "un acte públic".

Suport a l'arquebisbe Burgos pel cas Belorado

Finalment, el portaveu de la CEE ha expressat el seu suport a l'arquebisbe de Burgos, que ha començat els tràmits per expulsar a les ex-clarisses del monestir de Belorado. "Tot plegat ho vivim amb dolor, perquè sempre que es produeix una ruptura en la comunitat eclesial és un moment de dolor. Secundem la feina que fa l'arquebisbe Iceta amb una paciència absoluta. Els ha donat mil i una oportunitats per tornar, però elles s'han situat fora de l'església."

Escolta l'entrevista a Francisco César García Magán, secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

Paz Padilla: "Després de 4 anys, una dona va sortir de casa per veure'm al teatre"

L'humorista andalusa obre el seu camerino als micròfons de Ràdio Estel.

19 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Isaki Lacuesta: "Em semblava absolutament improbable"

'Segundo premio' seleccionada pels Oscars

'Segundo premio' d'Isaki Lacuesta serà la representant d'Espanya a l'Òscar a millor pel·lícula internacional

18 setembre 2024

Sense categoria

Juan Fernández (PP): "Salvador Illa és ostatge d’ERC" 

Salvador Illa és ostatge d'ERC

El portaveu dels populars al Parlament ha insistit que no negociaran amb el PSC, si damunt la taula hi ha l’acord amb els republicans sobre el finançament singular

18 setembre 2024