En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Bruno Pérez, expert en ciberseguretat, recomana portar el DNI en blanc i negre per evitar estafes 

L’expert avisa que hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de cartes

27 setembre 2024

Redacció

Comparteix
ciberestafa

La policia ha detectat una nova ciberestafa. Els ciberdelinqüents envien un correu electrònic a la víctima fent-se passar per ella mateixa avisant que el dispositiu està infectat amb el programa espia 'Pegasus'. En aquest mateix correu extorsionen a la víctima perquè asseguren que estan en possessió de vídeos íntims seus. El que es coneix com a sextorsió. Una estafa que se suma a la de la carta falsa de la seguretat social, que demana dades bancàries als pensionistes. Per evitar les ciberestafes, l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, recomana portar el DNI en blanc i negre. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, explica que la recomanació és "fer una còpia del DNI i enviar-la per correu amb una marca d'aigua que detalli que no val per tràmits administratius". D'aquesta manera, els estafadors no podran suplantar la identitat. 

Quatre tipus d’estafes

Actualment, hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de les cartes. Pérez recorda que si rebem, per qualsevol mitjà, un avís d’algú que ens demanen dades personals o diners no ens n’hem de refiar. “Això vol dir que ens les volen prendre. El petroli són les dades. Estem a la societat de la informació i les dades tenen poder”, remarca. 

“Si t’instal·len Pegasus vol dir que s’han gastat entre 60.000€ i 100.000€” 

Sobre l'estafa de Pegasus, Pérez recorda que no és habitual que t'infectin el mòbil amb aquest programari, ja que té un cost molt elevat. "Si t'instal·len Pegasus vol dir que s'han gastat entre seixanta mil i cent mil euros. Una mica d'humilitat. No ens hem de creure aquestes coses". Amb tot, també remarca que cal estar molt atents als detalls com ara el contingut dels missatges. "Si en el correu escriuen «Hola, pervertit» ja hem de veure que és una estafa". 
 
L'expert en ciberseguretat explica que actualment hi ha tècniques que permeten canviar capçaleres i identificacions que fan creure a la víctima que han entrat dins el seu correu. "Sembla que te l'has enviat tu, que t'han agafat el control del teu correu. No ho estan fent. Ni han entrat al teu compte, ni tampoc estan dins del teu ordinador". Explica. Un cas que es coneix com la tècnica del spoofing. 

Escolta l'entrevista a Bruno Pérez, expert en ciberseguretat

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESPORTS

Joanjo Pallàs: "Lamine Yamal serà el millor jugador del món"

jugador del Barça Lamine Yamal Juanjo Pallàs

El periodista esportiu acaba de publicar el seu primer llibre 'Jugada personal'

26 setembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Jaume Alonso-Cuevillas: “A veure què s’acaba desclassificant. Si hi ha alguna altra informació reservada o secreta tampoc no ho sabrem” 

desclassificació de documents dels atemptats de Barcelona

L'advocat d’una de les víctimes explica com serà el procés per desclassificar els documents secrets dels atemptats del 17-A

26 setembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Aina Vidal: “Junts no pot ser la pedra a la sabata” 

Aina Vidal

La portaveu de Comuns i Sumar al Congrés dels Diputats acusa els de Puigdemont de fer “xantatge sobre l’amnistia”

25 setembre 2024

Redacció