En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Bruno Pérez, expert en ciberseguretat, recomana portar el DNI en blanc i negre per evitar estafes 

L’expert avisa que hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de cartes

27 setembre 2024

Redacció

Comparteix
ciberestafa

La policia ha detectat una nova ciberestafa. Els ciberdelinqüents envien un correu electrònic a la víctima fent-se passar per ella mateixa avisant que el dispositiu està infectat amb el programa espia 'Pegasus'. En aquest mateix correu extorsionen a la víctima perquè asseguren que estan en possessió de vídeos íntims seus. El que es coneix com a sextorsió. Una estafa que se suma a la de la carta falsa de la seguretat social, que demana dades bancàries als pensionistes. Per evitar les ciberestafes, l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, recomana portar el DNI en blanc i negre. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, explica que la recomanació és "fer una còpia del DNI i enviar-la per correu amb una marca d'aigua que detalli que no val per tràmits administratius". D'aquesta manera, els estafadors no podran suplantar la identitat. 

Quatre tipus d’estafes

Actualment, hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de les cartes. Pérez recorda que si rebem, per qualsevol mitjà, un avís d’algú que ens demanen dades personals o diners no ens n’hem de refiar. “Això vol dir que ens les volen prendre. El petroli són les dades. Estem a la societat de la informació i les dades tenen poder”, remarca. 

“Si t’instal·len Pegasus vol dir que s’han gastat entre 60.000€ i 100.000€” 

Sobre l'estafa de Pegasus, Pérez recorda que no és habitual que t'infectin el mòbil amb aquest programari, ja que té un cost molt elevat. "Si t'instal·len Pegasus vol dir que s'han gastat entre seixanta mil i cent mil euros. Una mica d'humilitat. No ens hem de creure aquestes coses". Amb tot, també remarca que cal estar molt atents als detalls com ara el contingut dels missatges. "Si en el correu escriuen «Hola, pervertit» ja hem de veure que és una estafa". 
 
L'expert en ciberseguretat explica que actualment hi ha tècniques que permeten canviar capçaleres i identificacions que fan creure a la víctima que han entrat dins el seu correu. "Sembla que te l'has enviat tu, que t'han agafat el control del teu correu. No ho estan fent. Ni han entrat al teu compte, ni tampoc estan dins del teu ordinador". Explica. Un cas que es coneix com la tècnica del spoofing. 

Escolta l'entrevista a Bruno Pérez, expert en ciberseguretat

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

Antoni Gaudí ha estat declarat venerable

Per primera vegada l'Església proposa Gaudí com a exemple de vida cristiana, i declara així que la seva santedat és acceptada

16 abril 2025

Redaccció

ACTUALITAT

CATALUNYA CRISTIANA

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

LITÚRGIA

RELIGIÓ

SOCIETAT

Ràdio Estel es bolca amb una programació especial per Setmana Santa

La programació especial de Ràdio Estel per Setmana Santa

L'emissora emetrà les diferents litúrgies i actes de pietat que se celebren al llarg de la Setmana Santa

11 abril 2025

Redacció

ACTUALITAT

INTERNACIONAL

Sense categoria

Enrique Durán, sobre la possible causa de l’accident d’helicòpter a Nova York: “Podria ser una falta de manteniment o un component en mal estat”  

El mecànic expert en helicòpters ha deixat clar que caldrà esperar a la investigació final, però que “no és habitual” que l'hèlix se separi de la nau en ple vol

11 abril 2025

Redacció