En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

Lluís Llach: "Junqueras no va fer el mateix pel referèndum que Puigdemont" 

El president de l’Assemblea Nacional Catalana creu que els partits independentistes han de renovar els seus lideratges

1 octubre 2024

Redacció

Comparteix
Puigdemont Junqueras

Coincidint amb el setè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, creu que Oriol Junqueras no va fer el mateix pel referèndum que Carles Puigdemont. En una entrevista al programa a El Matí a Ràdio Estel, Llach ha assegurat que, tot i estar al mateix govern, "les actituds eren diferents i a finals d'octubre del 2017 hi havia moltes diferències de lideratge". Llach defensa que els partits independentistes han de renovar els lideratges. "Plantejar una autocrítica molt forta i reestructurar el partit", ha comentat el president de l'ANC. Llach ha apuntat que els partits són conscients i que recorda que ja treballen en aquest replantejament. Ara bé, el president de l'ANC ha diferenciat la situació de Carles Puigdemont i la d'Oriol Junqueras. "El primer és un president a l'exili que representa quelcom molt especial. No posem al mateix sac un president d'un partit amb la d'un a l'exili per culpa de la repressió", ha remarcat.

Llach també ha reconegut que l'independentisme "no està per fer volar coloms, però el moviment no ha desaparegut". El president de l'ANC ha insistit que l'únic motiu d'alegria avui és que "ningú ha deixat de ser independentista". Llach creu que l'independentisme social està "desenganyat i decebut amb l'independentisme institucional". Tot i el desencís, el president de l'Assemblea recorda que més de dos milions de persones van votar 'sí' a la República. Amb tot, Llach reclama als independentistes que tornin a posar-se "en marxa".

La llei d'amnistia, un fracàs

Llach, per la seva banda, creu que la llei d'amnistia ha fracassat perquè el poder judicial "ha desobeït el poder primigeni com és el legislatiu". "És un desastre democràtic", ha sentenciat el president d'ANC.

D'altra banda, ha carregat contra l'actual govern de Salvador Illa. Llach assegura que Salvador Illa no resoldrà els principals problemes del país. "Illa solucionarà la qüestió de la llengua quan volia aplicar el 155?", s'ha preguntat. El president de l'Assemblea defensa que cal refer les estructures de país i que la Generalitat "s'ha convertit en una mena de baula del govern espanyol".

Escolta l'entrevista a Lluís Llach, president de l'ANC

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

política

Interior només ha rebut 28 peticions de retorn de multes imposades durant el ‘procés'

multes del procés

Segons ha pogut saber Ràdio Estel, nou d'aquestes sol·licituds s'han desestimat perquè no hi havia sanció o base legal.

1 octubre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Francesc Conesa: "Temes com el diaconat de la dona o el celibat es tracten en comissions, no pas en el Sínode"

El bisbe de Solsona, Francesc Conesa

El bisbe de Solsona qualifica de "molt important" que l'Església faci una petició pública de perdó pels seus errors

30 setembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Bruno Pérez, expert en ciberseguretat, recomana portar el DNI en blanc i negre per evitar estafes 

ciberestafa

L’expert avisa que hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de cartes

27 setembre 2024

Redacció