En directe

El Matí a Ràdio Estel

INTERNACIONAL

Jordi Armadans veu el futur del poble palestí "molt depriment i patiment" 

El politòleg, periodista i analista de pau i conflictes exigeix als governs del món una solució urgent al conflicte del Pròxim Orient

7 octubre 2024

Redacció

Comparteix
un any de l'atac de Hamàs a Israel

Quan fa un any de l'atac de Hamás a Israel, aquesta matinada, l'exèrcit ha bombardejat un hospital de la Franja de Gaza perquè sospitava que a l'interior hi havia un centre operatiu de Hamàs. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, el politòleg, periodista i analista de pau i conflictes, Jordi Armadans, avisa que el futur de Palestina "és molt depriment i de molta injustícia i patiment" i avisa que la situació és crítica. "Estem anant al desastre", ha advertit. Per això, remarca que hauria de ser "una prioritat pels estats d'arreu del món trobar una solució al conflicte". "No és gens fàcil, però treballar en sentit contrari és anar al desastre", assegura.

En només un any 42.000 palestins han perdut la vida. "D'aquí a un any això no ens portarà enlloc i hi haurà més morts. És imperatiu que els governs del món s'impliquin a trobar una solució". En només un any el conflicte ha causat més de 42 mil morts i 97 mil ferits.

Estats Units i el conflicte

Armadans creu que no hi ha una divisió entre republicans i demòcrates als Estats Units sobre el conflicte al Pròxim Orient, però el partit de Kamala Harris "té més sensibilitats pels drets humans i el suport a Palestina". Tot i això, el politòleg remarca que els demòcrates continuen donant suport a Israel en el conflicte. "Guanyi qui guanyi, EUA continuarà donant suport a Israel", assegura. Amb tot, el periodista creu que cap candidat farà un gran moviment per no perdre vots. Per això, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu "té la sensació que té el camp lliure, és a dir, que no té límits".

"Netanyahu té la sensació que té el camp lliure, que no té límits"

D'altra banda, recorda que l'atac d'ara fa un any té lloc perquè Hamàs "volia que tornés a emergir a la llum pública que hi havia un conflicte per resoldre". Tot i això, avui dia Israel té un gran aliat com és els Estats Units. En canvi, els països àrabs donen suport a Palestina "de manera retòrica". Amb tot, creu que hi ha una situació de gran desequilibri. "Palestina no té estat, està oprimida i no té el valor internacional. Israel, en canvi, té el suport de bona part d'occident".

Escolta l'entrevista al politòleg Jordi Armadans

0:00 / 0:00

Més actualitat

HABITATGE

L’IDRA avisa que Espanya és on hi ha més habitatge per persona: "1 per cada 2 persones"

Edifici en construcció Habitatge

Marta Ill Raga, investigadora de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona, creu que primer s’ha de veure "quin ús s’està fent dels pisos existents i garantir que compleixin el seu ús residencial"

10 octubre 2024

Redacció

ACTUALITAT

POLÍTICA

Susana Segovia: "L'acord d’investidura s'ha de posar negre sobre blanc"

La portaveu dels comuns veu la promesa de 50.000 habitatges públics "un bon punt de partida, però no d'arribada"

9 octubre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Els migrants formen part de la solució i cal reconèixer la seva aportació a la societat"

Roda de premsa de Xabier Gómez com a nou bisbe electe de Sant Feliu

El dominic i bisbe electe de Sant Feliu de Llobregat admet que l'ha sorprès el nomenament, però assegura que vol "conèixer la diòcesi en la seva diversitat i caminar amb la seva gent"

8 octubre 2024

Redacció