L'informe Anàlisi i Perspectives 2021, elaborat per la fundació FOESSA i Càritas, analitza quina incidència té la pandèmia en la cohesió social d'Espanya. Aquest any les dades exposen que hi ha dos milions de persones més en exclusió social a l'Estat des de l'any 2018.
Avui dia, són 11 els milions de persones que es troben en situació d'exclusió social a Espanya, sis milions d'elles es troben ja en exclusió severa, i hi ha un empitjorament generalitzat dels nivells d'integració per al conjunt de la població.
Thomas Ubrich, investigador de l'informe i tècnic d'estudis de Cáritas Espanyola, ha assenyalat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que la pandèmia ha esmicolat la cohesió social. A més, ha exposat que l'Ingrés Mínim Vital no funciona, que les primeres traves ja apareixen a l'hora d'iniciar els tràmits i que "només una quarta part rep la informació necessària per sol·licitar-lo".
L'investigador ha apuntat, també, que "només un 18,6% de tots els sol·licitants de l'ingrés vital mínim rep l'ajut o el té concebut" i que "gairebé a la meitat dels sol·licitants se'ls hi ha denegat i els altres encara no han rebut resposta".