En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

"A Catalunya, hi ha 400.000 afectats per malalties minoritàries"

Frederic Gómez Pardo, president del Banc d'Aliments de Girona, Lluís Bernabé, director de la Fundació la Marató, Xavier Morlans, sacerdot adscrit a la Parròquia de…

19 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Frederic Gómez Pardo, president del Banc d'Aliments de Girona, Lluís Bernabé, director de la Fundació la Marató, Xavier Morlans, sacerdot adscrit a la Parròquia de Santa Anna de Barcelona, i Quim Sabater, president de l'Observatori del Tercer Sector, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, les expressions de solidaritat que conflueixen aquests dies a casa nostra, amb el Gran Recapte d’Aliments aquesta setmana arreu de Catalunya, l’atenció sanitària la setmana passada a la Parròquia de Santa Anna-Hospital de Campanya de Barcelona, la Marató de TV3 i moltes altres iniciatives d’ajuda que són veritables emergències. Lluís Bernabé ha explicat que "la Marató comença dos anys abans, amb una crida on es presenten propostes des de centres de recerca, hospitals, associacions i fundacions de pacients peruè, després d'una tria, s'opta per una malaltia, aquest any les patologies minoritàries, que són molt complexes i alhora molt desconegudes". D'altra banda, el director de la Fundació la Marató ha revelat que "hi ha a Catalunya 400.000 persones afectades per alguna de les malalties minoritàries, que són degeneratives, cosa que afecta 400.000 famílies". Igualment ha dit que "són 3 milions a Espanya i, a Europa, 30 milions".
Lluís Bernabé ha comentat, a més, que "l'objectiu de la Marató és divulgar i sensibilitzar tothom a través d'accions, com ara les activitats populars on participen cada any un milió de persones". Ha recordat que "la societat catalana és molt generosa, i ha permès aquests 28 anys aconseguir 188 milions d'euros però, sobretot, 872 projectes de recerca que han tingut un resultat en la salut de les persones i, en definitiva, per salvar vides". Finalment el director de la fundació ha assegurat que "la Marató està viva tot l'any perquè, cada cop més, trobem aportacions per diferents vies, recaptadores, divulgadores o les dues coses". Quim Sabater, per la seva banda, ha destacat que "la virtut de la Marató és que no és només la recaptació, sinó un fenomen social, cosa que ens ha de fer reflexionar sobre aquesta empremta solidària del poble català". I ha posat l'exemple d'altres realitats, com ara "un acte aquest dilluns de recaptació per la SIDA on es van aconseguir 900.000 euros".
A més de la Marató, hem presentat el Gran Recapte 2019. Frederic Gómez Pardo, president del Banc d'Aliments de Girona, ha reforçat la crida "al voluntariat, perquè l'organització va aquest any amb retard dins l'objectiu d'arribar als 28.000 voluntaris". Ha afegit que, "com més voluntaris hi hagi, més grans superfícies es podran cobrir i, per tant, més aliments es podran distribuir". Gómez Pardo ha explicat que, "entre els 4 bancs d'Aliments de Catalunya, es dona menjar a unes 200.000 persones a través d'unes 600 entitats que subministren". I finalment destaquem que Xavier Morlans ha comentat la iniciativa d'assistència hospitalària i sanitària que es va materialitzar entre el dimarts 12 i dijous 14 de novembre al claustre superior de l'església de Santa Anna. "Tres cops l'any, amb metges i infermeres de l'hospital Sagrat Cor, es fa un servei complet en diverses especialitats i a partir de les necessitats de les persones sense llar que van allà", ha dit. Igualment el prevere ha subratllat que "hi ha moltes persones que dormen al carrer, no només a Barcelona sinó també a ciutats com Berlín o Roma, i el problema va a més, un repte que fa que recordem a les administracions la necessitat de destinar recursos a polítiques socials i a millor distribució de recursos".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 19 de novembre.

Divendres i dissabte, es farà aquesta recollida d’aliments que és el Gran Recapte, un dels moviments ciutadans d’acció social més importants que hi ha actualment a Catalunya. La campanya de dos dies, organitzada pels 4 Bancs d’Aliments de Catalunya, consisteix a oferir, en centenars de supermercats i grans superfícies, la possibilitat de donar una part de la compra que cadascú faci aquells dies, sobretot de productes envasats. Es pretén aquest any aconseguir donacions d’oli, llet i conserves  (principalment peix i verdures). A més, els objectius també són sensibilitzar la població catalana davant el fet que hi ha una important bossa de pobresa cronificada en el nostre propi entorn i fomentar que la ciutadania col·labori durant tot l’any també amb programes de reaprofitament alimentari. L’any passat, el Gran Recapte va recollir gairebé 4,5 milions de quilos d’aliments donats per uns dos milions de persones a Catalunya, amb més de 28.000 voluntaris. Ara precisament s’està intentant tancar una xifra similar de persones que ajudin per torns en aquesta gran campanya programada per a divendres i dissabte.

D’altra banda, l’Església de Santa Anna de Barcelona, fidel a la seva vocació de ser hospital de campanya per a gent necessitada, es va convertir la setmana passada en un autèntic centre sanitari per a persones sense llar. S’ha volgut atendre sobretot homes i dones que estan al carrer sense targeta sanitària i sense empadronament, en una situació administrativa sense feina ni cap regularització. Ha estat la tercera edició d’una iniciativa trimestral, dins les portes obertes d’aquesta església, i compta amb la participació de 170 voluntaris entre metges, infermeres i infermers, auxiliars, estudiants i administratius, tots des de diverses especialitats. De fet cada dia passen per les instal·lacions de Santa Anna, al costat de la Plaça de Catalunya, unes 250 persones sense llar. S’inspira en el compromís ja impulsat al Vaticà pel Papa Francesc, que presidia diumenge passat una Missa a la Basílica de Sant Pere en què van participar centenars de necessitats, dins la tercera Jornada Mundial dels Pobres.

Finalment destaquem avui que la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio està dedicada aquest any, en la seva 28a edició, a les malalties minoritàries, amb el lema “minories que fan una majoria”. Amb el nou telèfon 900 21 50 50, com també amb les nombroses activitats de suport arreu del país, l’edició d’un disc especial amb missatge solidari, la possibilitat de col·laborar en el voluntariat i el macroprograma televisiu del 15 de desembre, es configura una de les grans mostres de capital social. Els diners recaptats, que es poden donar tot l’any, es destinaran a la investigació d’aquesta problemàtica de les patologies poc freqüents, que afecten un màxim de 5 persones per cada 10.000.

Més actualitat

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

més antidepressius prescriu

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Filo Cañete: “Feia anys que reclamava més presència policial als carrers de Sant Adrià” 

tiroteig Sant Adrià del Besòs

L’alcaldessa defensa el desplegament dels mossos al barri de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. “És excepcional”

10 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Joan Delort acusa Carlos Mazón de ser “un Pinotxo amb potes” 

Joan Delort

El recent jubilat director dels Bombers diu que la gestió de la Dana al País Valencià va ser “un desastre” i que les morts eren “evitables” i ha acusat “d’incompetència” el govern de la Generalitat Valenciana

9 gener 2025

Redacció