Verónica García Morales, professora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i de la Universitat de Barcelona, Richard Nello, coordinador de la Campanya d’Ajuda a Veneçuela de per la Fundació Catalunya-Amèrica, José Luis Suárez, analista polític, i Quim Sabater, diaca i president de l'Observatori del Tercer Sector, han analitzat aquest dijous des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació a Veneçuela, on es viuen hores de tensió i incertesa des que Juan Guaidó va anunciar que havia posat en marxa una operació, amb suport militar i del poble, per fer fora Nicolás Maduro del poder. Nello ha dit que "la gent ha sortit massivament al carrer i segueix lluitant perquè vol democràcia i llibertat". En aquesta línia, ha afegit que "la gent està cansada de passar fam i de no trobar cap recurs mentre veu que les forces s'esgoten".
Quim Sabater, per la seva banda, ha assegurat que "hi ha emergència humanitària a Veneçuela, perquè hi manquen recursos bàsics, sobretot menjar, aigua i medicaments, més enllà de l'anàlisi política que es pugui fer de la situació". Ha dit igualment que "a Veneçuela s'estan barallant dos blocs a nivell mundial, amb un règim que té un cert suport popular que no es pot negar, com també d'alguna de les grans potències, i una altra part de la població amb el suport d'una altra potència, i això fa por". Com a conclusió, ha dit que "la situació del país no fa preveure que vagi en la direcció favorable al poble". A nivell polític, ha recordat que "hi ha hagut deriva dictatorial dins un règim que inicialment era democràtic i tenia legitimitat". Finalment ha expressat dubtes "davant el fet que el suport incondicional dels Estats Units portarà a l'alliberament de les persones".
Verónica García ha destacat que, "en aquesta operació, es buscava desencadenar un moviment important de la població, que està molt cansada i amb raó, perquè hi ha una vulneració evident dels drets humans". Més enllà d'aquest fet, però, la professora ha comentat també que, "perquè l'operació assolís el seu objectiu, calia la ruptura dels estaments militars, però malauradament no s'ha aconseguit i, per tant, l'operació ha fallat". Tot i això, ha conclòs que "es manté una incertesa entre la població". José Luis Suárez ha admès que "no s'ha aconseguit allò que s'esperava, tot i que s'ha pogut fracturar una part de les forces armades", i ha comentat que "amb negociacions no s'arriba enlloc".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 2 de maig.
Aquest dimecres, l’autoproclamat president del país ha arribat a dir que “l’usurpador ha perdut”, en referència a Nicolás Maduro, i ha insistit a demanar més suport a les forces armades, perquè es manifestin al costat del poble i es pugui “assolir la llibertat”. Amb l’alliberament de Leopoldo López i el plantejament de manifestacions diàries massives al carrer, Veneçuela pot viure una tensió creixent o el final del chavisme. Molts continuen preguntant-se si hi ha alternatives de diàleg, mentre es manifesta de manera creixent el clam internacional a favor d’un canvi que permeti organitzar eleccions lliures i una reforma política que obri les portes a la millora en la situació de molts ciutadans sense recursos i, en molts casos, morint de fam.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,