En directe

La Missa de cada dia

ESGLÉSIA

La Generalitat admet que només hi ha 5 reclamacions en marxa sobre béns immatriculats per l'Església

La Generalitat ha reconegut que, des de la creació de la seva oficina mediadora sobre immatriculacions l'agost del 2020 i fins al desembre passat, només 5 afectats han aportat la documentació necessària per iniciar el procés de mediació

11 febrer 2022

Redacció

Comparteix

Tal com ha pogut saber Ràdio Estel en total n'hi ha, però, 15 processos, 13 de ciutadans i 2 d'ajuntaments, mitjançant els quals s'han començat a tramitar reclamacions sobre els més de 3.700 béns immatriculats per l'Església catòlica a Catalunya, segons el càlcul del mateix govern. Aquesta xifra puja a 4.278 en total segons l'informe enviat pel govern espanyol al Congrés dels Diputats ara fa un any.

Les immatriculacions de l'Església
Font: Govern

Aquests espais s'havien inscrit per primera vegada tant en el període obert legalment pel govern espanyol entre 1998 i 2015 com abans, concretament des de 1946 segons el govern.

A més, d'aquests 15 expedients iniciats, només "5 afectats han aportat la documentació que, després de ser revisada, l'executiu ha traslladat a l'interlocutor eclesiàstic corresponent per començar el procés d'estudi amb la diòcesi competent". Així ho ha explicat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en una resposta parlamentària recollida per Ràdio Estel.

Recordem que el govern català va decidir, ara fa un any i mig, crear una Oficina de Mediació sobre Immatriculacions. En la presentació, es va transmetre un missatge contundent: calia investigar els béns de l'Església catòlica. Va ser el juliol de 2020, en el marc d'una visita a l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta, al terme de Sant Vicenç de Castellet (al Bages i, per tant, a la diòcesi de Vic) amb la presència de Pere Aragonès, aleshores vicepresident, i d'Ester Capella, consellera de Justícia en aquell moment. La Generalitat, des d'aquell anunci, ha presentat l'oficina com un instrument per fomentar la resolució dialogada dels possibles conflictes de propietat i evitar la via judicial. Capella s'adreçava, ara fa un any i mig, a l'Església i també a Unió de Pagesos i l'Associació de Micropobles de Catalunya, que havien reclamat públicament la titularitat de béns immatriculats per l'Església.

Segons l'explicació oficial que dona ara l'executiu català, 18 mesos després, només 5 dels espais tenen ara mateix alguna documentació aportada, a l'espera que la diòcesi afectada hi digui la seva. La Generalitat va donar aleshores, el juliol de 2020, la xifra de 3.722 béns immatriculats per l'Església entre 1946 i 2015. Es referia a la «llei franquista». Recordem que, en el període 1998-2015, havia estat un govern democràtic el que va permetre immatricular espais mitjançant un article de la llei hipotecària. En la resposta parlamentària d'ara uns dies, l'actual consellera Lourdes Ciuró explicava que, "des de l'oficina, s'informa i es promou la mediació entre les dues parts". També recordava que «el Centre de Mediació de Catalunya s'ha posat a disposició dels afectats per assessorar-los en tota la tramitació del procediment", i que "vetllarà perquè les parts arribin a un acord mitjançant un procés de mediació o resolució alternativa de conflictes".

Més actualitat

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Salvador Cristau ja és el nou bisbe de Terrassa

La catedral de Terrassa ha acollit el dissabte 5 de febrer la presa de possessió i l'inici del ministeri de Salvador Cristau com a nou bisbe de la diòcesi de Terrassa.

5 febrer 2022

Redacció

ACTUALITAT

ESGLÉSIA

Manel Gasch, nou abat de Montserrat

La comunitat benedictina l’ha escollit aquest matí per al càrrec com a abat i ja exerceix el govern del monestir

15 setembre 2021

ACTUALITAT

El Cardenal Joan Josep Omella explica: "Cal un diàleg silent, més profund, d'empatia envers els sentiments de l'altre"

El Cardenal Joan Josep Omella diu en una entrevista a Ràdio Estel que el canvi a la taula de diàleg ha de ser de cor, no només estructural.

13 setembre 2021

Redacció