L’aigua s'encarirà per poder pagar la seva producció. Així ho pronostica l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua. Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, ha augurat, en paraules literals, “un encariment de la producció”.
Un regador dona aigua del Canal d'Urgell a un camp d'Aberca el dia d'inici de la campanya de reg, a l'abril de 2023 | ACN
En una entrevista al programa 'La Caravana' de Ràdio Estel, García ha explicat que aquesta situació "es traslladarà a les tarifes per garantir la viabilitat del servei de l’abastament d’aigua”. També ha assenyalat que cada cop “hem de recórrer més a la producció d’aigua nova”; dessalinització i regeneració de l’aigua residual. De fet, ha assenyalat que més de la meitat de l’aigua que es consumeix a l’Àrea Metropolitana de Barcelona prové d’aquestes dues tècniques. García ha apuntat que són “les dues tècniques més cares per produir”.
Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori, al juny de 2022 | ACN
Amb tot, García demana a les administracions una nova governança de la gestió de l'aigua i que s'eviti una fragmentació segons els sectors.
García també ha criticat la decisió del Govern de sortir de la fase d’emergència per sequera a les conques d’Aigües Ter-Llobregat, que abasteixen gran part de la població catalana. “És un risc perquè no sabem què passarà al juliol i l’agost, si no plou més”, ha avisat.
"L'aigua dessalinitzada té un cost de 0,8 euros/metre cúbic i això pot multiplicar per tres el cost de producció en recursos convencionals"
ESCOLTA L'ENTREVISTA!