En directe

Fórmula Estel

URBANISME

L’Ajuntament de Barcelona no pot obligar a la Sagrada Família a pagar les expropiacions per l’escalinata del carrer Mallorca 

La utilitat pública del temple per la ciutat és la clau perque el cost de l’operació sigui compartit entre el consistori i la Sagrada Família

29 maig 2024

Redacció

Comparteix

L’Ajuntament de Barcelona no pot obligar a la Sagrada Família a pagar el cost de les expropiacions per construir l’escalinata de la façana de la Glòria sense el pla de desenvolupament urbanístic preceptiu. Així ho han assegurat experts a Ràdio Estel. Una afirmació que xoca frontalment amb el que va afirmar la primera tinent d’alcalde, Laia Bonet, la setmana passada. Bonet va assenyalar que seria la Junta Constructora del temple qui les assumirà.

La Sagrada Família, vista desde el carrer Marina
La Sagrada Família, vista desde el carrer Marina

En declaracions a Ràdio Estel, l’advocat Jordi Aguilera, soci del despatx Cuch-Aguilera Legal, ha apuntat que, “en principi, cap informe jurídic podria avalar aquesta obligació". L'expert en expropiacions i urbanisme ha justificat que està pendent d’aprovar-se el pla de desenvolupament. Per això, "fins que el document no es faci, no es pot dir que el temple està obligat a pagar l'operació", ha assegurat. Un informe jurídic que, per cert, l’ajuntament ha dit a Ràdio Estel que no ha encarregat.  

La Sagrada Família tampoc pot reclamar a l'Ajuntament de Barcelona el cost total de l'operació

D'altra banda, la Junta Constructora, segons Aguilera, tampoc pot reclamar al consistori el cost total de l’operació. Segons l'expert, s’ha de tenir en compte l’interès públic que té la Sagrada Família per Barcelona i els propis interessos del temple. 

"És indubtable que l’execució d’aquest projecte té un benefici per la ciutat, té un interès públic, però també és indubtable que té uns beneficis pel temple; uns visitants, és de titularitat privada".

Per això, l’expert creu que caldria un acord entre l’Ajuntament i la Sagrada Família sobre "com es reparteixen els costos" per fer aquesta transformació urbanística”.  

Actualment, hi ha 1.020 habitatges afectats, que es van construir en terrenys qualificats com a zona verda al Pla General Metropolità de 1976. La majoria en promocions de Nuñez i Navarro amb una cessió per 50 anys. De la seva banda, la Junta Constructora es mostra oberta al diàleg per trobar solucions justes per a tothom. El temple ja va adquirir un solar al carrer Mallorca per possibles reallotjaments,

Més actualitat

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024

Josep Maria Cruset: "Junts deixarà morir l’impost a les energètiques"

impost a les elèctriques

El portaveu adjunt de Junts al Congrés ha carregat contra ERC: “Lliçons les justes”

19 novembre 2024

Redacció