En directe

El Matí a Ràdio Estel

MEDI AMBIENT

L’alcalde de Vilanova de Sau assegura que les hidroelèctriques han buidat l’embassament de Sau “per fer llum”

Joan Riera afirma que les energètiques van aprofitar quan l'energia era més cara per produir electricitat i reclama que s'hauria d'haver posat fre molt abans

28 febrer 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, ha assegurat que les hidroelèctriques han buidat l'embassament de Sau "per fer llum". Avui, les reserves del pantà estan al 15%. Fa un any eren al 48%. Riera denuncia que "ningú posa fre" a les energètiques per aprofitar l'aigua i buidar l'embassament. Acusa les hidroelèctriques d'haver aprofitat la "màniga ampla" que tenien quan els preus de l'energia estaven disparats per fer servir l'aigua per generar electricitat i buidar el pantà de Sau. Per això lamenta que no s'hagi regulat abans la situació.

"Les hidroelèctriques han aprofitat la màniga ampla quan els preus de l'energia estaven disparats"

Embalsament de Susqueda
Dues torres i la paret de l'embalsament de Susqueda amb el nivell d'aigua molt baix | ACN

Aquest dimarts, el Govern està reunit per abordar la sequera a Catalunya i decidir augmentar el nivell d'alerta i entrar en fase d'excepcionalitat. Sobre la taula també hi ha la possibilitat de buidar l'embassament de Sau i enviar l'aigua a Susqueda per concentrar-la i garantir-ne la qualitat. Una pràctica que no és la primera vegada que es faria. Però, segons l'alcalde Joan Riera, "quan queda poca aigua, les decisions són més complicades".

"Quan queda poca aigua, les decisions són més complicades"

El transvasament d'aigua afecta als veïns de Vilanova de Sau perquè se n'abasteixen directament. "No els hi podem dir que no obrin l'aixeta, perquè no tenim aigua al pantà", assegura l'alcalde. A banda, que no hi hagi aigua al pantà, aquest fet també té una repercussió econòmica, ja que molta activitat de la zona hi està vinculada. Segons l'alcalde de Vilanova de Sau, les mesures "arriben tard" i "s'haurien d'haver tancat abans els regs d'expansió, nosaltres fa temps que no reguem ni parcs ni jardins".

L'Església de Sant Romà de Sau es mostra al descobert per les poques reserves d'aigua del pantà | ACN

"Les mesures arriben tard"

Amb tot, la falta d'aigua al pantà de Sau té una doble cara: moltes persones aprofiten per desplaçar-s'hi i veure com està la situació de primera mà. Existeix un efecte crida. Per això, des de l'ajuntament "es plantegen implementar mesures per regular-ho i perquè no es col·lapsin les entrades del poble, ja que la carretera és un cul-de-sac".

SI NO PLOU AQUESTA PRIMAVERA, SERÀ DIFÍCIL REVERTIR LA SEQUERA

El tècnic de l'Àrea de Recerca i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya, Vicent Altava, ha explicat que, si a la primavera no ha plogut, època que acumula més precipitacions, difícilment es podrà revertir la situació. L'especialista també ha detallat que "no hi ha un escenari de pluja proper ni a mitjà termini, en els pròxims 15 dies".

Des del Servei Meteorològic de Catalunya alerten que hauria de ploure molts dies per recuperar la capacitat dels embassaments. Altava també ha explicat que aquesta sequera és especialment catastròfica per a les comarques de Girona i litoral i prelitoral de Barcelona perquè afecta els principals embassaments.

Entrevista a Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, i a Vicent Altava, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció