El 2023 ha començat deixant-nos la xifra de 4 dones assassinades en mans de la seva parella o exparella en menys de 48 hores. L'últim cas es coneixia aquest dilluns. Davant el repunt de casos de violència, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha convocat aquest dimarts i dimecres reunions amb tots els cossos policials per analitzar els casos de violència masclista ocorreguts el 2022.
Sobre la taula hi ha la possibilitat d'alertar a les dones amb parelles amb antecedents masclistes, però segons ha detallat la psicòloga Elena Crespi en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', "pot ser una arma de doble tall i allunyar la dona de totes aquelles persones que l'estan avisant com a mecanisme de defensa".
Elena Crespi, que també és sexòloga, creu que "la violència masclista no és un problema policial, sinó que és un problema educatiu". Crespi alerta que "encara hi ha molts joves enganxats en masculinitats masclistes i costa molt moure'ls d'allà". La font d'aquest masclisme resistent, segons la psicòloga, "és a tot arreu". Crespi detalla que fins i tot en els dibuixos animats ja s'hi troben continguts diferenciats per a nens i nenes. Els nens tenen referents valents, capaços i decidits i, a més, "per cada noia protagonista hi ha deu nois protagonistes".
"Encara està molt present el missatge de 'vigila per on vas, com vas i quanta llum hi ha al carrer, que si no, et poden passar coses"
Amb tot, la sexòloga apunta que el masclisme d'ara "és molt intel·ligent", que "ja s'han detectat les conductes evidents i ara s'escola entre nosaltres i és més difícil de detectar". Elena Crespi celebra que cada vegada estigui més estesa la idea de "vesteix-te com vulguis", però també especifica que encara està molt present el missatge de "vigila per on vas, com vas i quanta llum hi ha al carrer, que si no, et poden passar coses". Un missatge mal enfocat, ja que segons la mateixa Crespi, "la majoria d'agressions passen dintre de casa, amb l'entorn proper i parelles".