Una part dels 240 refugiats que han arribat l’últim any a Catalunya acabaran el programa estatal d’asil, que els cobreix les necessitats bàsiques durant 18 mesos. Per a aquests refugiats es destina el Programa Català de Refugi, que s’emmiralla en el model de Canadà, el país on els nivells d’inserció socioeconòmica són més alts.
El número de persones refugiades que resideixen a Catalunya és incert. Se sap, pel programa estatal, que hi ha 500 persones, però el coordinador del Comité Català per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret, calcula que hi ha 1000 persones més, ha explicat Miret aquest divendres a la Fórmula Estel.
Durant tot un any, els voluntaris acompanyaran un refugiat o tota la seva família. Es tracta de passar 3 o 4 hores setmanals amb ells perquè puguin aprendre la llengua, trobar feina i construir vincles. L’objectiu és que aconsegueixin autonomia en els seu dia a dia i puguin viure sense ajudes.
La Generalitat farà una selecció dels voluntaris perquè estiguin ubicats a prop dels refugiats donada la necessitat de contacte directe. El coordinador del Comité Català per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret, també ha recordat que, després d’una reacció emocional, hi ha persones que es desapunten per l’exigència de formació i dedicació, i que la Generalitat cobreix amb les despeses de necessitats bàsiques que tinguin els refugiats.
Actualment hi ha unes 700 persones que s'han inscrit com a mentors. Us podeu inscriure fins el febrer, al març es faran entrevistes i cursos de formació i, a partir de maig, es començaran a acollir les primeres persones refugiades.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,