
El procés de beatificació d’Antoni Gaudí avança a bon ritme. El papa Francesc acaba de declarar-lo venerable i això vol dir que per primera vegada l’Església proposa Gaudí com a exemple de vida cristiana, i declara així que la seva santedat és acceptada com a tal. Ara ja només cal un miracle testificat i validat per les autoritats eclesiàstiques perquè pugui ser declarat beat. Per tant, cal tenir en compte Gaudí en les pregàries de petició de tots els fidels cristians.
Un cop obtingut el plàcet del Dicasteri de les Causes dels Sants, el Sant Pare ha signat el decret pel qual Gaudí passa de la condició de servent de Déu a la condició de venerable; decret, per tant, que posa en valor l’heroïcitat de les seves virtuts. Ha estat durant una audiència aquest matí de dilluns amb el cardenal Marcello Semeraro, Prefecte del Dicasteri per a les Causes dels Sants.
També han estat declarats venerables els sacerdots Pietro Giuseppe Triest, Angelo Bughetti i Agostino Cozzolino, igualment per les seves virtuts heroiques. I han estat proclamats beats el sacerdot missioner italià Nazareno Lanciotti, màrtir al Brasil, i la monja índia Eliswa de la Santíssima Mare de Déu, fundadora de la Congregació del Tercer Orde de Carmelites Descalces, avui Carmelites Teresianes.
Recordem que la causa de beatificació d’Antoni Gaudí va començar l’any 2000, però que no ha estat fins ara que se li ha donat l’impuls definitiu. En els darrers anys han treballat molt intensament en la causa el pare Josep Maria Blanquet, Fill de la Sagrada Família, que ha documentat la fama de santedat de Gaudí; el prevere i teòleg Gaspar Mora, professor emèrit de Teologia Moral de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que ha estudiat les virtuts de l’arquitecte, i el prevere i biblista Armand Puig, autor de la biografia.
“Gaudí és un exemple insigne de vida cristiana, i a nosaltres ens calen models, i si aquest exemple ve d’una persona que, a més, és un dels arquitectes més importants de la història de la humanitat, vol dir que la santedat no està renyida amb l’excel·lència. Gaudí és número u com a arquitecte i com a exemple de vida”, ens comentava Armand Puig en una entrevista recent amb motiu de la publicació del seu llibre Antoni Gaudí, vida i obra (Pòrtic). “Els territoris de llengua catalana han donat dues grans figures al món, dos autèntics genis: el beat Ramon Llull i Antoni Gaudí, tots dos laics i models de santedat”, afegia Armand Puig.
El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, ha valorat molt positivament la notícia: “És un pas molt important per prosseguir amb la beatificació d’Antoni Gaudí. Això vol dir que un home com nosaltres que va viure al si d’una família creient, que va estar fortificada per l’escola dels Escolapis, que va voler donar la glòria a Déu sobretot en aquesta obra de la Sagrada Família, ens mostra com tots nosaltres també estem cridats a ser sants.”
L’1 de desembre del 2023 el cardenal Omella va crear l’Associació Canònica Pro Canonització d’Antoni Gaudí, que prenia el relleu de l’associació de caràcter civil pro beatificació Antoni Gaudí, que fins ara havia dut a terme la tasca de promoure la beatificació d’aquest servent de Déu. Un dels membres destacats és mossèn Josep Maria Turull, rector de la Sagrada Família, que també ha fet un vídeo de valoració de declaració de venerable.